„От мои колеги разбрах, че МВР е публикувало съобщение, което

...
„От мои колеги разбрах, че МВР е публикувало съобщение, което
Коментари Харесай

Христо Терзийски: Не ми е известно срещу мен да е правена проверка

„ От мои сътрудници разбрах, че Министерство на вътрешните работи е разгласило известие, което евентуално касае инспекция, осъществена от „ Вътрешна сигурност”. От по този начин направеното известие виждам, че се касае за някогашен управителен чиновник на ГДНП по отношение на осъществена инспекция ". Това изясни в коридорите на Народното събрание някогашният вътрешен министър Христо Терзийски.

" Искам изрично да заявя, че не ми е известно против мен да е правена някаква инспекция. Не знам защо може да бъде водена такава инспекция. Не съм викан в Дирекция „ Вътрешна сигурност”, с цел да бъдат правени с мен някакви инспекции и да бъдат сваляни пояснения. Това известие на Министерство на вътрешните работи е в продължение и разпалване на почналата война сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. Такава война и такива борби могат да бъдат в изгода единствено на бандитите”, сподели Терзийски.

„ Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Дирекция „ Вътрешна сигурност” е директно подчинена на министъра, получава сигнали и ги разпределя по подготвеност, което съм правил и аз от самото начало. Тази война сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата ще докара до растеж на престъпността”, разяснява някогашният силов министър Младен Маринов.

По-рано денем Министерство на вътрешните работи заяви, че Дирекция „ Вътрешна сигурност” е обжалвала прокурорското разпореждане на Специализираната прокуратура за отвод от формиране на досъдебно произвеждане по следствие на дирекцията по отношение на проведена незаконна група от управителни чиновници на националната полиция (ГДНП)в интервала 2018-2020 година.

Разследването е почнало по постъпили сигнали и медийни изявления, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и жители, отвън системата на Министерство на вътрешните работи. В хода на следствието са употребявани СРС с разрешението на Специализирания углавен съд и са направени материални доказателства. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

С информация за следствието е разполагала и ВКП. През юни 2020 година събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния шеф на „ Вътрешна сигурност” с оглед съществуване на задоволително данни за съществуването на незаконна група с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП.

Направено е искане за формиране на досъдебно произвеждане. С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура от януари е предписан отвод от формиране на досъдебно произвеждане за ОПГ с присъединяване на висши управителни чиновници от ГДНП. По време на следствието, през 2020 година, един от висшите чиновници на ГДНП е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Към датата на прокурорския отвод той е продължавал да извършва висшата управителна служба, а към сегашния миг е народен представител в националното заседание.

От „ Вътрешна сигурност” смятат, че прокурорът, отказал да образува досъдебно произвеждане, не е показал въз основа на кои материали е направил своите правни заключения. Ако обособените материали съдържат спорна информация, юридическата точност изисква обвинителят да стимулира за какво е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите, се показва в известието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР