От Многопрофилната болница за активно лечение в Самоков излязоха с ...

От Многопрофилната болница за активно лечение в Самоков излязоха с

Болницата в Самоков излезе с позиция за смъртния случай пред Спешния център

От Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Самоков излязоха с позиция до медиите във връзка смъртния случай пред Спешния център в града. Оттам обявиха, че към сегашния миг болничното заведение в Самоков няма записано незабавно поделение в сходство с настоящата Наредба от 2017 година за одобряване на медицински стандарт „ Спешна медицина “.

Мъж умря пред Спешна помощ в Самоков. На видеоклип, сниман от околните на умрелия, се вижда по какъв начин той лежи в безпомощно положение на задната седалка на автомобил, до момента в който чака да се появи доктор. Оказва се, че медикът, който е бил на промяна, е трябвало да придружи различен незабавен пациент с кола за спешна помощ до София. На място е била единствено здравната сестра.

Катя Сунгарска, представителят на ЦСМП- София, посочи по-рано през днешния ден, че филиалите на Спешна помощ в региона не са незабавни отделения на лечебните заведения . „ Работното място на незабавните екипи е в колите за спешна помощ и те това работят и това вършат ”, уточни тя. Според нея лекари от болничното заведение са реагирали в границите на 6-7 минути, а не след половин час, както настояват околните.

„ МБАЛ – Самоков “ има издадено позволение за реализиране на лечебна активност № МБ-253/17.08.2016 година Съгласно издаденото позволение за активност в МБАЛ Самоков е разкрито и реализира активност Спешно поделение – с първо равнище на подготвеност в осъществяване на медицинския стандарт по „ Спешна медицина “, одобрен с анулираната разпоредба. Л ечебното заведение е трябвало до края на 2017 година да подаде заявление и приведе активността на незабавното си поделение с новия медицински стандарт „ Спешна медицина “, показаха от МБАЛ Самоков.

До сегашния миг няма информация за подхванати административни дейности от управлението на МБАЛ – Самоков за подаване на заявление и документи за смяна в събитията на издаденото позволение за реализиране на лечебна активност, с оглед съблюдаване периода за привеждане в сходство на разкритото Спешно поделение с условията на стандартите по незабавна медицина, допълниха от болничното заведение.

Към сегашния миг МБАЛ Самоков има подписан контракт за оказване на здравна помощ на пациенти със незабавни положения, с който болничното заведение се задължава да оказва диагностика и лекуване на незабавно болен пациент по искане на дежурния екип от филиала за незабавна здравна помощ. Такъв контракт болничното заведение е имала и през 2021 година

„ Обръщаме внимание, че с редица писма на Министерството на здравеопазването до шефовете на районните здравни инспекции е изисквано да укажат на ръководителите на лечебните заведения да подхващат нужните административни дейности за навреме привеждане на активността на лечебните заведения в сходство с условията на настоящите медицински стандарти и ак туализиране на издадените позволения за реализиране на лечебна активност “, показаха още от МБАЛ-Самоков.

Източник: dariknews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg