От министерството отчитат, че към настоящия момент не са постъпвали

...
От министерството отчитат, че към настоящия момент не са постъпвали
Коментари Харесай

Сачева: 1231 чужденци са намерили работа у нас по време на кризата

От министерството регистрират, че към сегашния миг не са постъпвали сигнали от работодатели за проблеми

1231 непознати жители от трети страни са намерили работа у нас по време на рецесията поради пандемията от ковид. Това оповестява министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в отговор на парламентарен въпрос, съобщи БГНЕС.

По данни на Агенцията по заетостта в интервала от 13 март до 15 май са подадени общо 1455 заявления/декларации за даване на достъп до пазара на труда на жители на трети страни по реда на Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. Такъв достъп е възложен на 1231 лица, от конто 332 са за сезонна претовареност.

От министерството регистрират, че към сегашния миг не са постъпвали сигнали от работодатели за проблеми, свързани с достъпа на пазара на труда на жители на трети страни.

По време на пандемията беше наложена цялостна краткотрайна възбрана за влизане на чужденци, без значение от тяхното поданство, у нас. Тази възбрана не важеше за лица със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на страната, както и за жители на трети страни, имащи директно отношение към създаване, поддържане, употреба и обезпечаване на сигурността на стратегическата и сериозната инфраструктура на Република България, осъществяване на планове, сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията, разбори по планове на евентуални вложители и други действия от голяма важност за стопанската система на страната.

България бе и една от дребното страни, в които влизането на сезонни аграрни служащи, погранични и такива в областта на туризма, също не беше неразрешено.

За да се избегнат недоразумения и напрежение във връзка приключването на документи на чужденци по време на изключителното състояние у нас, Министерството на труда и обществената политика предложи промени в Закона за чужденците, съгласно които в случай че на непознат жител с позволено дълготрайно престояване му изтичат документите, то те автоматизирано биват продължени със период до три месеца след анулация на изключителното състояние.

Именно с такава цел с 6 месеца е продължен и срокът на годност на разрешенията за непрекъснато, дълготрайно и дълготрайно престояване на чужденци, добавя още министър Сачева в отговора си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР