От Министерството на здравеопазването твърдят, че преговорите за белодробни трансплантации

...
От Министерството на здравеопазването твърдят, че преговорите за белодробни трансплантации
Коментари Харесай

От МЗ уверяват, че преговорите за белодробни трансплантации във Виена са на финала

От Министерството на здравеопазването настояват, че договарянията за белодробни трансплантации на българи във Виена са във крайна фаза. Новината идва след гибелта на 17-годишния Красимир, който страдаше от рядко генетично заболяване - муковисцидоза.
Според статистиката 1 на 3600 бебета се ражда с недостатък в този ген. Или приблизително в България всяка година се раждат към 15 бебета с муковисцидоза. Пациентите, които живеят у нас с това заболяване са 211.
Месец преди да навърши пълноправие Красимир си отиде след дълга битка с муковизцидозата. През 2018 година е включен в листата на чакащите за белодробна трансплантация.
" Краси мечтаеше да оздравее, мечтаеше, че ще има рожден ден февруари месец. Ще стане на 18 години. Мечтаеше да спре апарата. Ето, спря го, обаче не дочака”, споделя майката на Красимир – Мария Проданова пред bTV.
Един на всеки 33-ма в България е притежател на дефектния ген, който може да провокира муковисцидоза.
" Този ген е значителен. Като информация той съдържа 27 глави. Възможна щета, допустима „ печатна грешка” в тези глави, би довела до болестта ", изяснява проф. Андрей Савов.
Лабораторията е предложила на министерството скринингов тест на всички новородени, само че към момента не се ползва. Няма и народен център за следене на болестта.
" Нашата клиника кандидатства, подкрепена и от други клиники. Ние екипно наблюдаване на децата имаме. По-голям проблем е във връзка с възрастните, тъй като те са нежелани пациенти ", споделя доцент Гергана Петрова.
В Европа към този момент съществува съвременна генна терапия на муковисцидоза, която поправя дефекта. За част от пациентите единственият излаз остава трансплантация.
От Здравното министерство обявиха, че скоро ще намерят трайно решение на казуса.
Една трета от пациентите, които чакат за белодробна трансплантация у нас, страдат от муковисцидоза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР