От Министерство на финансите обясниха, че двата лева разлика идват

...
От Министерство на финансите обясниха, че двата лева разлика идват
Коментари Харесай

Решено! Дробиха Си Попарата С Години! Леден Душ И За Герб И За Бсп!

От Министерство на финансите обясниха, че двата лв. разлика идват от обстоятелството, че дотациите са изплатени на база всички действителни гласове, посредством преразпределяне на вота за непрескочили бариерата обединения, а освен на действително подадените за партия и коалиция бюлетини.

По-рано през днешния ден прокуратурата откри нарушаване в Закона за политическите партии. Обвинението даде на финансовото ведомство 30 дни да измисли по какъв начин партиите да върнат надвзетите пари. Това е планувано и в признатия през днешния ден законопроект. Сметната палата пък незабавно реши, че ще одитира начисляването и изплащането на дотациите на политическите партии.

" Надвзетото ще бъде удържано при последващи траншове, а при дефицит или липса на последващи траншове - да се възвърне от съответните партии ", изясни Росица Велкова, зам.-министър на финансите.

Ведомството призна, че в действителност сумата за дотации се изчислявала на база всички гласове, а освен на база годни гласове, още от 2001 година до момента. Парите ще бъдат връщани единствено три години обратно обаче, поради отминалостта.

Тезата, че отпуснатите повече пари за дотации се дължат на неверно пресмятане, застъпи правосъдният министър Данаил Кирилов.

" Ако твърдим че има неточност - тя е неточност в изчислението, или в метода ", настоя Кирилов.

Снимка: Булфото

" Законът не е бил погрешен, погрешно е бил изпълнен ", опонира депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков и добави: " Поддържаме настояването за оставка ".

По време на съвещанието стана ясно, че министър председателят Бойко Борисов към този момент има отговор на това искане, което заръчал на Кирилов да съобщи: " Мога да предам - изрично не. Относно по-живописното изложение - мога след това да ви го опиша ".

Правната комисия отхвърли концепцията на " Воля " единствено парламентарно показаните партии да получават дотации. В момента по закон партиите би трябвало преминат 1%, с цел да получават средства от държавния бюджет.

Припомняме, че по-рано през днешния ден стана ясно, че след разпоредената от основния прокурор Сотир Цацаров инспекция за нарушавания на Закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година, Върховната административна прокуратура сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура поради по-високите дотации за партиите през 2018 година

На 22 май т.г. Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура инспекция по реда на надзора за правда след сезиране от информация в телевизионното предаване " Шоуто на Слави ", излъчено два дни по-рано, за позволени нарушавания на Закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година Според оповестеното от публицистичния екип на предаването, тази дотация е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лева, само че вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и действително изплатена) дотация от 38 684 384 лева т. е. с 6 519 540 лева повече. В резултат на тези нарушавания, " цената " на фактически получен глас, като размер на партийната дотация, вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР