От миналата година насам ЕС е отпуснал 80 млрд. евро

...
От миналата година насам ЕС е отпуснал 80 млрд. евро
Коментари Харесай

Борел: От 2022 г. помощта на ЕС за Украйна достигна 80 млрд. евро

От предходната година насам Европейски Съюз е отпуснал 80 милиарда евро за поддръжка на Украйна, в това число военна помощ. Това разгласи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, който е на посещаване в Киев.


" Сега нашата поддръжка възлиза на повече от 25 милиарда евро - това е единствено военна [помощ], а общата поддръжка доближава сумата от 80 милиарда евро ", сподели той във видеоклип, оповестен в канала Telegram на организация РБК-Украйна. Според Борел Европейски Съюз до момента не е отпускал толкоз огромни суми за този тип помощ.

Борел означи, че е споделил на украинския министър на защитата Рустем Умеров, с който се е срещнал по-рано. " [На срещата с Умеров] се опитахме да разберем по-добре за какво в някои случаи нашата поддръжка не се възприема като толкоз значима, колкото е ", добави той.

Борел дойде в Одеса в събота на необявено посещаване. В неделя той отпътува за Киев, където участва на гала в памет на починалите украински военни, дружно с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

Киев намерено декларира, че може да покрива военните си разноски единствено със лични сили, а останалото се финансира благодарение на западните сътрудници. Украинските управляващи към този момент са възнамерявали рекорден недостиг от 38 милиарда $ за 2023 г.; тогава президентът Володимир Зеленски предложи на Запада да го покрие напълно. По-късно украинският министър на финансите Серхий Марченко прикани към нерешителност при заемите от западните сътрудници, защото бъдещите генерации ще би трябвало да заплащат за тях. В момента проектобюджетът на Украйна за 2024 година включва още по-голям недостиг от към 42 милиарда $./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР