От миналата година до сега има само един щам на

...
От миналата година до сега има само един щам на
Коментари Харесай

Инфекционист: Голяма част от българите са се срещнали с COVID-19

От предходната година до в този момент има единствено един вариант на COVID-19, който има разнообразни генетични линии на един вариант. Условията разрешиха тези линии да станат по-заразни. Определен тип разновидност отсъства при английската линия. Тя разрешава на вируса да прекъсне връзката сред спайк протеина и нашите антитела. Това съобщи инфекционистът доктор Трифон Вълков в предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

" Снижен е афинитетът на антителата, само че той не е блокиран. И двете изследвания, извършени във Англия демонстрират, че имунизациите защищават от новите линии. Освен това новият вид на вируса е по-заразен, само че не е по-смъртоносен ", посочи ученият.

" Локдауните в европейските страни бяха по-тежки, само че и там ограниченията се съблюдаваха по-стриктно. В Западна Европа има голям % от популацията, което е възприемчиво към вируса. Тъй като огромна част от популацията не се е срещало още с COVID-19, по тази причина ненапълно тези ограничения при тях са оправдани. В тези страни в Западна Европа е удачно да стартира имунизацията на избрани групи хора. В България се случи тъкмо противоположното. Тук също имахме някакъв локдаун, само че всички виждаме по какъв начин се съблюдават тези ограничения. По тази причина една огромна част от популацията се е срещало с вируса ", изясни доктор Трифон Вълков.

" Според мен тежестта на клиничните недоволства при по-леките случаи, е по-лек. Това е отговор на тези адаптивни механизми на вируса към гостоприемника. Въпрос на време беше вирусът да стане по-заразен. Това води до по-леко клинично протичане при по-леките случаи ", уточни.

Той означи, че към момента липсва обединен протокол за лекуването на COVID-19. Лечението е самостоятелно.

По думите му единствената смислена профилактика против COVID-19 е имунизацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР