От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС

...
От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС
Коментари Харесай

ВМРО поиска държавата да свика кризисен щаб заради пандемията от кърлежи

От месеци зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и общински консултант в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват против кърлежи. Това вършат и другите съветници на Организацията в страната. Резултат обаче няма. Свидетели сме на взрив на кърлежи и ухапвания на деца и домашни любимци, а общините и здравните управляващи не вършат нужното за справяне със обстановката.

Ето за какво през днешния ден Карлос Контрера приготви сигнал до Министерството на здравеопазването с гледище служебният министър доктор Галя Кондева да свика спешен щаб с присъединяване на специалисти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на незабавни ограничения и проект за деяние.

За спешната обстановка и настояванията към Министерство на здравеопазването Контрера заяви в страницата си във Facebook.

Ето и цялостния текст:

От Вътрешна македонска революционна организация внасяме сигнал до министъра на опазването на здравето доктор Галя Кондева за взимане на незабавни ограничения по отношение на популацията на кърлежите и нарасналата заплаха от преместване на инфекции от кръвосмучещите.

От месец общински съветници от Вътрешна македонска революционна организация в цялата страна предизвестяват, че обработките против кърлежи се забавиха тази година, което докара до взрив в популацията. Изключително притеснителни са оповестените данни от Националния център по заразни и паразитни заболявания за двойно нарастване по отношение на 2023 година на случаите на Лаймска болест.

В София още при започване на март Вътрешна македонска революционна организация сезира общината, че се изпуска моментът за първична обработка на тревните площи, парковете, междублоковите пространства против кърлежи. Вътрешна македонска революционна организация - Варна упорства за оставки в общинската администрация и санкциониране на виновните за двойно по-високия растеж на ухапаните от кърлежи. " Належащо е да бъде обновен графика на общинското дружество " Дезинфекция, дезинсекция, дератизация – Варна ", което би трябвало да форсира обработката и третирането на зелените площи, като приоритизира своята активност към местата, където има скупчване на голям брой хора. Здравето на варненци не може да бъде излагано на риск, поради ниски равнища на подготвеност и неспособност да бъдат посрещнати съответно измененията на времето. Динамичните условия и бездействията на администрацията задължава да бъде потърсена отговорност от лицата, които дават отговор за този тип активност! ", се споделя в позиция на варненската конструкция на Вътрешна македонска революционна организация.

Продължаваме да получаваме притеснителни данни за ухапани от кърлежи, в това число деца.

Обръщаме се към министъра на опазването на здравето с гледище да бъде призован спешен щаб към МЗ с присъединяване на специалисти от РЗИ, паразитолози, биолози, инфекционисти и представители на Медицинския университет за набелязване на незабавни ограничения и проект за деяние.

За страдание през тази година общините поголовно подцениха обстановката, сътвориха се предпоставки за взрив на популацията на кърлежи, а предстоящите по-влажни дни в идващите седмици единствено ще спомогнат за задълбочаване на казуса. Необходимо е министерството на опазването на здравето и РЗИ да засилят контрола и инспекциите не просто дали е обработвано, а защитавани ли са базовите правила за дезинсекция, в това число вярно ли се ползват препаратите.

От Вътрешна македонска революционна организация се опасяване, че на някои места обработките са по документи, проформа, което покачва здравния риск за популацията.

Предлагаме основаване на спешен щаб от специалисти, тъй като е належащо да се вземат бързи ограничения. Проф. Тодор Кантарджиев също изрази опасения, че обстановката е изпусната.

Държавата би трябвало да се намеси уверено, тъй като явно от безхаберие или непросветеност, липса на обикновена организация общините не се оправят изключително добре с пръскането против кърлежи. За страдание, в случай че наклонността се резервира, ще имаме взрив на излъчените инфекции от кръвосмучещи, тъй като е видно, че записаните случаи на Лаймска болест се усилват двойно и тройно в някои общини като Варна и София, а кърлежите придвижват и други рискови болести като Марсилска тресчица, Ку тресчица и Кримска хеморагична тресчица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР