От месеци основните донори на Украйна - САЩ и ЕС

...
От месеци основните донори на Украйна - САЩ и ЕС
Коментари Харесай

Проблем за $30 млрд.: Как Украйна ще продължи да воюва без помощ от Запада?

От месеци главните донори на Украйна - Съединени американски щати и Европейски Съюз - бавят пакети с финансова помощ на стойност общо 101 милиарда $ за страната. От началото на 2024 година Съединени американски щати преустановиха и доставките на военна помощ, откакто изчерпаха утвърждения финансов запас, а в Конгреса разногласията по отношение на миграционната политика на Вашингтон блокираха заплащанията за Киев, написа в собствен разбор The Wall Street Journal.

Според мненията на украинския външен министър Дмитро Кулеба по време на икономическия конгрес в Давос, Украйна има време до края на януари преди неналичието на средства да се отрази на бойните дейности. Украинският президент Володимир Зеленски пък призна по време на брифинг в швейцарския курорт, че този месец са били пред избора дали да платят пенсии и заплати, или да купуват в допълнение оръжия, и със средствата от бюджета са изплатили пенсиите. Украйна изплаща всички разноски на армията със лични средства от бюджета. Издръжката на един боен на бойното поле коства 1 млн. гривни годишно (около 26 хиляди долара). Плановете на военните са да бъдат мобилизирани още 350-400 хиляди души.

При това състояние ще може ли страната да продължи да води война без поддръжката на Запада? Според изданието сътрудниците на Украйна в последна сметка ще провиснал помощите, само че времето е от сериозно значение. В бюджета на Украйна има " дупка " от 40 милиарда $, като проектите са 30 милиарда $ от тях да бъдат покрити със средства от сътрудниците. Това са парите, нужни за обществените разноски - пенсии, заплати и други заплащания.

По данни на Министерството на финансите след налагането на спомагателни налози върху активността на банките - преразпределяне на някои средства и вътрешни заеми - бюджетът може да издържи до края на февруари. Според зам.-министъра на финансите Олга Зякова тези ограничения имат краткотраен резултат. Следващата стъпка, която ще би трябвало да предприеме държавното управление, в случай че няма финансова поддръжка, е закъснение на обществените заплащания, търсене на в допълнение вътрешно кредитиране от локални банки и вложители.

Според ръководителя на украинската капиталова банка Dragon Capital Олга Билан с остатъка от финансирането през 2023 година, закъснение на заплати и други разноски, които не са от сериозно значение, както и с увеличение на вътрешното финансиране, Киев може да набере към 8 милиарда $, които ще стигнат за първите три месеца на годината.

От Киевския стопански институт (KSE) прибавят и още 1.5 милиарда $ финансова помощ от Япония, която Украйна би трябвало да получи през януари, както и към 4.5 милиарда евро мостово финансиране от Европейски Съюз през март. Или с други думи, най-късно към пролетта средствата ще приключат и тогава Украйна ще би трябвало да премине към последния стадий - отпечатване на пари, мярка, която обикновно води до съсипия на стопанската система.

През 2023 година Украйна съумя да задържи икономическата непоклатимост и да запише растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) от 5%. Инфлацията се забави до 5.1% след 26% при започване на 2023 година Според шефа на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, повода е прогнозируемостта, която получи Киев, откакто Европейски Съюз утвърди 18 милиарда евро помощ за страната, изплащана на няколко транша (след оценка на осъществяването на планувани мерки).

Анализаторите разясняват, че досега макроикономически Украйна е в доста положително положение и би било тъпо да го загуби. Опасенията по отношение на финансовата поддръжка към този момент се отразяват върху стабилността на националната валута и централната банка употребява 3.6 милиарда $, с цел да поддържа курса на гривната през декември. Това е най-голямата намеса на пазара след първите дни на войната.

Без непоклатимост в стопанската система продължаването на войната с съперник, който е по-голям и с повече запаси ще бъде доста мъчно. С пари единствено за заплати и пенсии страната няма да може да купува нужните боеприпаси, с цел да се пази ”, разяснява още Олена Билан.

" Украйна стартира да харчи спомагателни средства и с цел да разшири локалното произвеждане на боеприпаси и дронове, нужни за фронта, след дефицита на западното произвеждане ", добавя Олга Зякова.

По данни на Центъра за стопански тактики от 2022 година до момента Европейски Съюз и Съединени американски щати са съществени донори на бюджетна помощ за Украйна. Страните от общността са отпуснали общо 26.8 милиарда евро под формата на заеми и гаранции и 0.7 милиарда евро грантове. От своя страна, поддръжката от Съединени американски щати е напълно от грантове - на обща стойност съвсем 23 милиарда $ от началото на войната до момента. Украйна подписа и съглашение с МВФ за заеми в размер на малко над 7 милиарда $.
Европейски Съюз се готви за проект Б
На 1 февруари европейските водачи ще се съберат, с цел да вземат решение по пакета от 50 милиарда евро, които ще бъдат отпуснати за идващите четири години до 2027 година. Средствата са част от актуализацията на Многогодишната бюджетна рамка на общността. Пакетът обаче е блокиран от месеци от премиера на Унгария Виктор Орбан, който WSJ дефинира като непосредствен сподвижник на съветския президент Владимир Путин. Орбан обаче договаря интензивно, с цел да получи замразените от Брюксел средства към Унгария. Фондовете за Будапеща бяха спрени, защото страната редовно нарушава европейски правила и полезности, като да вземем за пример върховенството на закона.

Унгария не позволява и 500 млн. евро военна помощ за Киев, въпреки и украинските управляващи да извършиха настояванията на Будапеща - изваждане на OTP Bank от листата с компании, финансиращи съветския боен режим.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен загатна, че има вид съпротивата на Унгария да бъде преодоляна. Към нея обаче евентуално ще се причисли и Словакия. През декември Европейският съвет утвърди началото на преговорния развой с Украйна, откакто Виктор Орбан беше помолен „ да изпие едно кафе в коридора “, до момента в който останалите членове гласоподават.

В Европейски Съюз през тази седмица ще бъде дискутиран и вероятен проект Б - 22 милиарда евро военна помощ за Киев, която пък би освободила запас от бюджета за обществени заплащания. Този пакет е квалифициран на фона на увеличаващата се поддръжка от няколко членове на общността - да вземем за пример Германия ще отпусне 7 милиарда евро през тази година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР