От месеци насам една истина е очевидна: Германия се разделя

...
От месеци насам една истина е очевидна: Германия се разделя
Коментари Харесай

Шпигел: 34 години след обединението вече няма обединена Германия

От месеци насам една истина е явна: Германия се разделя на Изток и Запад. Но 34 години след обединяването Кьолн, Саксония и Бавария също по този начин се затварят в себе си, написа авторитетното немско списание " Шпигел ", представено от Българска телеграфна агенция.

Тридесет и четири години след обединяването на Германия човек би трябвало да осъзнае, че Изтокът и Западът са по-разделени, в сравнение с може би в миналото преди. Заветното единение в този момент се случва единствено в тържествени речи, които минават около ушите. За 34 години двете Германии се сближиха за известно време, само че в последно време още веднъж се отдалечават една от друга, отбелязва списанието.

На 34-та годишнина от немското единение канцлерът Олаф Шолц акцентира сплотеността сред източната и западната елементи на страната, до момента в който резултатите от последните избори отразяват по-малко обединена страна, отбелязва " Евронюз ".

Шолц взе участие в тържествата в живописния Шверин, град в някогашна Източна Германия. В речта си в Държавния спектакъл на Мекленбург Шолц акцентира, че разликата сред Изтока и Запада в Германия от ден на ден изчезва.

" Особено младежите съвсем не виждат никаква разлика “, изясни той. " Удовлетворението от живота на хората в Източна и Западна Германия значително се изравни. “

Той също по този начин уточни установяването на доста интернационалните софтуерни компании в Източна Германия като знак за икономическо възобновяване.

Разбира се, доста неща са се смесили в персоналния и професионалния живот, има контакти, сътрудници и партньорства, които действат добре и продуктивно. Но има ли обединена страна? Нация, която работи за постигането на обща цел със своите сътрудници в Европа, борбена, реалистична, уверена, риторично пита " Евронюз ".

Липсата на възприятие за единение може да се види и в цифри, показва " Шпигел ": съгласно неотдавна оповестено изследване на Germany Monitor единствено една трета от немското население показва устойчиво доверие в другите. Само една четвърт от немските жители имат вяра, че хората се интересуват от това, което се случва с хората към тях. Само един на всеки осем интервюирани има позитивно мнение за обстановката към тях. Само всеки осми респондент дава позитивна оценка на общественото доближаване. Авторите на изследването пишат, че възприятието за единение е трайно ниско в източната част на Германия.

Кога е почнало отчуждението? През 2014-2015 година, когато в страната идват доста бежанци? Или още по-рано, по време на икономическата рецесия през 2008-2009 година, когато внезапно се появиха пари за банките, макар че преди този момент нямаше задоволително средства за учебни заведения, мостове и жилища?

Може би вследствие на многочислените рецесии, пандемии, спорове и общото възприятие на незадоволеност хората се отдръпват още повече от преди към познатото. А и към този момент я няма Ангела Меркел, която алегорично да сплоти страната в нейно лице. На 3 октомври 2021 година родената в Хамбург някогашна канцлерка се осмели да приказва за първи път за контузиите от живота си в Източна Германия. Нейният правоприемник Олаф Шолц няма да може да го направи, показва " Шпигел ".

Изтокът и Западът наподобяват изгубени, като че ли погълнати от вътрешен монолог. Двете елементи на Германия не се обръщат една към друга, не демонстрират интерес към разговор. Обменът на отзиви постоянно към този момент не се възприема като плодотворен. А от време на време това е просто невероятно, тъй като хората живеят в толкоз разнообразни светове, че към този момент не могат да се спогодят.

Подобно на съпружеска двойка, която към този момент не може да живее дружно след дълга разлъка. А в този момент, за разлика от предишното, няма даже вяра, че всичко това е част от процеса на взаимно доближаване. Чувате по какъв начин някой от Кьолн, на който предлагат да посети Бранденбург, дава отговор: Няма да отида в тези земи на " Алтернатива за Германия "!

А една жена от Бранденбург, на която са разказали за този епизод, споделя: " Не е нужно да идват. Не ме интересува какво мислят в Кьолн ". Всъщност тя е жителка на Берлин, която има лична къщурка в Бранденбург и заплашва да се реалокира, в случай че " Алтернатива за Германия " стане прекомерно известна. Навсякъде е налице изолация и отбрана на своите позиции.

Изненадващо е какъв брой доста предразсъдъци от времето на Студената война са проникнали в страната след началото на спора в Украйна. Така да вземем за пример външната министърка Аналена Бербок (Зелени) твърди в списание " Щерн ", че триумфът на " Алианса на Сара Вагенкнехт " се основава на успеваемостта на съветската агитация.

Разбира се, " Изтокът в хватката на руснаците " звучи познато. Предимството на това пояснение е, че при този метод не е належащо да се изследва деликатно личната политика. За неуспеха на Зелените в Бранденбург, Саксония и Тюрингия може да бъде упрекнат Путин. Колко комфортно, показва " Шпигел ".

Дезинтеграцията е разследване и от раздробяването на разнообразни осведомителни светове, кръгове и групи. Всеки от тях има свои лични източници на информация, които постоянно единствено укрепват личния му светоглед. От една страна, " Изтокът " нормално се преглежда като придатък на Русия; въпреки това, " Западът " също толкоз постоянно се характеризира като двуличен, декадентен и слаб. " Превъзпитанието на оситата (така назоваха иронично жителите на някогашната Германска демократична република - бел.ред.) се провали ", гласи предизвикателно заглавие в " Берлинер Цайтунг ".

Сблъсъците сред " Изтока " и " Запада " обаче към този момент не са просто битка за самопризнание, а битка за суверенитет на интерпретацията и политическо въздействие. Налице са целенасочени опити за задълбочаване и усилване на разрива сред двете елементи на страната, с цел да се привлекат и активизират поддръжници. Разделението сред Изтока и Запада се трансформира в пускова точка като миграцията или климата.

" Шпигел " напомня, че драматургът Хайнер Мюлер написа на 3 октомври 1990 година, че немското единение е анахронизъм, тъй като в Европа на всички места има регионализация и метрополиите от ден на ден си наподобяват. Може би е бил прав. И може би Германия се разпада не на Изток и Запад, а на голям брой райони, идентичности и " балони ". „ Ние сме тук, в Бранденбург “, „ Ние сме тук, в Нойкьолн “, „ Ние сме в Бавария “. Може би Германия към този момент не съществува.

Събитията за Деня на немското единение 2024 година минаха под мотото " Излезте дружно в морето " – знак на общия път към бъдещето. Шолц обаче акцентира, че раните от предишното " в никакъв случай не би трябвало да се не помнят ".

На процедура страната е застрашена още веднъж да бъде разграничена по идеологически линии, отбелязва " Евронюз ". Нарастващите политически разделения в източногерманските провинции, изключително в Саксония, Тюрингия и Бранденбург, са ясно отразени в скорошните резултати от провинциалните избори. В началото на септември " Алтернатива за Германия " получи второ блокиращо малцинство в източногерманската провинция Тюрингия, което към този момент ѝ дава опция да избира конституционни съдии в тази провинция.

Няколко седмици по-късно АзГ реализира втория най-голям дял от гласовете на провинциалните избори в Бранденбург и записва най-високата изборна интензивност след обединяването от 73 %.

През идната година в Германия ще има федерални избори, които също се чака да отразяват всичко друго, само че не и единение, предвижда " Евронюз ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР