От месец май насам близо 90 страни са съобщили за

...
От месец май насам близо 90 страни са съобщили за
Коментари Харесай

ГЕЙ ЧУМАТА НАСТЪПВА: 31 000 мъже в 90 страни пипнаха маймунска шарка

От месец май насам близо 90 страни са съобщили за повече от 31 000 случая на маймунска шарка.

Световната здравна организация класифицира ескалиращото огнище на в миналото рядката болест като интернационално изключително състояние през юли; Съединени американски щати го оповестиха за национално изключително състояние предходната седмица.

Извън Африка 98% от случаите са при мъже, които вършат секс с мъже.

С лимитирано световно предложение на ваксини управляващите се надпреварват да спрат маймунската шарка, преди да се е наложила като нова болест. Но все още по света са налични едвам към 16 милиона дози от имунизацията срещу маймунска шарка и единствено една компания прави инжекцията.

С изключение на Африка, няма признаци за дълготрайно предаване на маймунската шарка отвън мъжете, които вършат секс с мъже, което значи, че прекъсването на разпространяването измежду тази група може дейно да постави завършек на епидемията.

Миналата седмица английски учени споделиха, че има „ ранни признаци “, че случаите на маймунска шарка в Обединеното кралство - където в миналото имаше най-голямото огнище в света отвън Африка - са достигнали своя връх.

За благополучие маймунската шарка не се предава толкоз бързо, колкото ковид и прекъсването ѝ няма да изисква трагичните интервенции, до които прибегнаха управляващите при блокирането на COVID-19.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус сподели, че е оповестил маймунската шарка за изключителна обстановка, частично с цел да накара страните да одобряват съществено епидемията. Според него към момента има опция да се овладее заболяването, преди да се е трансформирала в световен проблем.

КАК съдебна експертиза РАЗПРОСТРАНЯВА?

Разпространението на маймунската шарка нормално изисква контакт кожа до кожа или кожа до уста с лезии на инфектиран пациент. Хората също могат да се заразят посредством контакт с облеклата или чаршафите на някой, който има лезии от маймунска шарка.

Болестта може да се популяризира и посредством контакт с дихателни капчици, само че учените към момента се пробват да схванат какъв брой постоянно се случва това. Британските здравни чиновници споделят, че не са удостоверили случаи на предаване по въздушно-капков път.

КОЙ съдебна експертиза ЗАРАЗЯВА?

Голям % от случаите са при гейове и бисексуални мъже. Първоначалните огнища в Европа и Северна Америка евентуално са били провокирани от секс на две рейв празненства в Испания и Белгия.

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати 99% от случаите на маймунска шарка в Съединени американски щати са мъже.

От тях 94% оповестяват за полов контакт с други мъже през трите седмици, преди да развият признаци.

Все отново всеки може да хване вируса, в случай че е в непосредствен контакт със инфектиран човек или тъкани, докоснали инфектиран човек.

КОЙ ДА съдебна експертиза ВАКСИНИРА?

Тъй като доставките на ваксина са лимитирани, здравните чиновници не предлагат всеобща имунизация. Те оферират имунизациите за здравни служащи, хора, които са били в непосредствен контакт със инфектиран човек, и мъже с висок риск от заразяване с маймунска шарка.

Здравните чиновници на Съединени американски щати във вторник

позволиха нова тактика, която ще разреши на здравните експерти да имунизират до петима души - вместо един - с всеки флакон.

Подходът употребява единствено част от типичното количество ваксина и я ползва с инжекция тъкмо под кожата, а не в по-дълбока тъкан. Получателите отново ще получат две инжекции на месец.

СЗО шефът Тедрос Гебрейесус предложи на мъжете, изложени на риск от заразяване с маймунска шарка, да обмислят да създадат „ безвреден избор “ и да понижат половите си сътрудници „ за момента “.

Британската организация за здравна сигурност посъветва хората да се ревизират за лезии от маймунска шарка, преди да вършат секс или да отидат на обществено събитие, отбелязвайки, че се счита,

че множеството случаи в страната са зародили на фестивали, сауни и други места, където е имало секс.

Всеки с лезии от маймунска шарка би трябвало да се изолира, до момента в който не бъде изцяло оздравял, което може да отнеме до три седмици.

КОЙ Е В ПО-ВИСОК РИСК ОТ СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Повечето хора, инфектирани с маймунска шарка, се възвръщат без лекуване, само че тя може да аргументи по-тежки признаци като инфектиране на мозъка и в редки случаи гибел.

Маймунската шарка може да бъде сериозна при деца, бременни дами и хора със съпътстващи болести, като рак, туберкулоза или ХИВ.

В Съединени американски щати CDC споделят, че към 40% от хората с маймунска шарка също имат ХИВ.

Колкото по-дълго не престават актуалните епидемии, толкоз по-големи са възможностите вирусът да се популяризира в други общности, сходно на метода, по който ХИВ беше видян за първи път при гей мъже, преди да се популяризира по-широко.

„ Има известно кръстосване сред половите мрежи на гейове и бисексуални мъже и мрежите на хетеросексуални хора с висока полова интензивност, тъй че е допустимо да забележим маймунската шарка по-широко “, сподели доктор Пол Хънтър, професор по медицина в Британския университет на Източна Англия. Ако това се случи, може да имаме доста по-голям проблем.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР