От месец март няма нормативен акт за спешните отделения. Необходимо

...
От месец март няма нормативен акт за спешните отделения. Необходимо
Коментари Харесай

Спешните лекари искат правила при изпълнение на дейността си


От месец март няма нормативен акт за незабавните отделения. Необходимо е да се одобри стандарт за незабавната медицина, съобщи пред Българска национална телевизия доктор Десислава Кателиева, ръководител на Националната асоциацията на работещите в незабавна помощ.

От Асоциацията чакат да проработи и център за образование по незабавна медицина. Лекарите от Бърза помощ се надяват пациентите да разграничават незабавните от хроничните медицински положения. Спешна помощ не е здравна изобщо, а е за хора в застрашено положение и когато екипите ни вървят на пациенти с хрема, ощетяваме хора, които може би им изтичат последни минути от живота, сподели доктор Кателиева.

Тя разясни, че измежду главните проблеми в медицината са заплащането, растящата експанзия, която отблъсква медицинските лица и реализацията им. Относно повишението на квалификацията на медицинските лица доктор Кателиева призна, че е "много е мъчно да работиш и да специализираш в незабавна помощ по едно и също време ".

Председателят на Националната асоциацията на работещите в незабавна помощ показа, че е ставала жертва както на закъсняла кола за спешна помощ, по този начин и на експанзия в незабавната помощ. Според нея не би трябвало да има бездна сред лекари и пациенти.

Има проблем с организацията на активността, сподели доктор Кателиева. Никой не е обучил сътрудниците по какъв начин да работят с триажни протоколи. Ако диспечерът беше водил диалози с уплашените хора, участвали на събитието до идване на екипа, нямаше да има такава ескалация на страсти.

Проблеми със закъсняване на екипи има в целия свят, само че затова международната процедура е помислила разновидности да се оказва помощ и до идване на екипа. Ние имаме проблеми по какъв начин да прилагаме диспечерската помощ, триажните протоколи. Никой не може да каже къде би трябвало да са екипите, добави доктор Кателиева. /news.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР