От менюто в детските градини трябва напълно да изчезнат колбасите

...
От менюто в детските градини трябва напълно да изчезнат колбасите
Коментари Харесай

Какво е менюто на децата в градините

От менюто в детските градини би трябвало изцяло да изчезнат саламите и пържените тестени храни - такова мнение изрази пред Дарик Мария Маринова от съдружие „ За децата ни”.

По концепцията от следващата година в менюто на малчуганите да влязат така наречен суперхрани – чиа, киноа и авокадо, тя разяснява: "Малко или доста се спекулира. Има една мода за суперхрани. Нямам нищо срещу, само че в България има много суперхрани в полза на истината. Имаме страховит български фасул, имаме магданоз, орехи... Имаме огромно многообразие ".

Маринова си направила "малко изследване ", разгледала разнообразни менюта от детски градини и й направило усещане предлагането на тестени и сладки произведения, измежду които като свои "фаворити " открои сухи пасти и филии с локум. "Не знам какво има във филията с локум, сигурна съм, че е доста вкусно, децата го харесват, само че стопираме до там ", разяснява тя.

Според нея чията да вземем за пример не е изключително подобаваща храна за дребните деца. "Надявам се, че специалистите, които ще вкарат тези промени, преди този момент ще създадат съществено изследване кои храни действително са удачни и подобаващи за дребни деца, тъй като просто включването на някакви храни за да се даде това многообразие, за което се приказва, не е всичко. Тук концепцията е да има малко повече сурови и пресни храни, натурални, които не са обработени ", споделя Маринова. И недоумява за какво в едно меню за седмица не е видяла нормално кисело мляко да вземем за пример. "Има плодово мляко, прясно мляко, плодово кисело мляко, само че такова, което не е обогатено с никакви плодчета и аромати, липсва ", акцентира тя.

По думите й по този начин се основава просвета у хората от ранна детска възраст да търсят по-сладкото, по-мазното.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР