От маймунска едра шарка в света са регистрирани повече от

...
От маймунска едра шарка в света са регистрирани повече от
Коментари Харесай

50 000 са заразените с маймунска шарка в света

От маймунска едра шарка в света са регистрирани повече от 50 000 случая, сочат данни на СЗО, само че предаването на вируса се забавя в горещите точки на епидемията - Европа и Съединени американски щати.

В осведомителното табло на Световната здравна организация са посочени 50 496 случая и 16 смъртни случая, докладвани тази година на организацията на Организация на обединените нации, която през юли разгласи епидемията за световна изключителна обстановка за публичното здраве.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че намаляването на новите случаи на заразяване потвърждава, че епидемията може да бъде спряна.

" В Северна и Южна Америка, на която се падат повече от половината от записаните случаи, в няколко страни продължава да се следи увеличение на броя на инфекциите, макар че е окуражаващо да се види устойчива наклонност на спад в Канада ", сподели той на конференция. 

От началото на май се оповестява за внезапно увеличение на случаите на заразяване с маймунска едра шарка отвън африканските страни, където тя от дълго време е ендемична.

СЗО задейства най-високото си равнище на паника на 24 юли, класифицирайки я като изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение, наред с Ковид-19.

" Елиминирането на маймунската едра шарка се нуждае от три неща: доказателства, че това е допустимо, които в този момент започваме да виждаме; политическа воля и ангажираност; и използване на ограничения за публично здраве в общностите, които се нуждаят най-вече от тях ", сподели Тедрос Гебрейесус.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР