От май 2019 г. всяка кутия цигари в Европейския съюз

...
От май 2019 г. всяка кутия цигари в Европейския съюз
Коментари Харесай

Нов баркод ще оскъпи цигарите, но едва ли ще свие контрабандата

От май 2019 година всяка кутия цигари в Европейския съюз ще има неповторим сериен номер, по който ще може да се наблюдава целият ѝ път от производителя през дистрибутора до пункта, от който клиентът я е купил. Целта е предварителна защита на контрабандата, само че мярката може да докара до повишаване на легалните цигари и действително да провокира противоположния резултат. В същото време е подозрително дали ще се свие значително делът на контрабандата, който у нас сега е към 5.6 на 100 при цигарите и над 70 % при рязания тютюн.

Това стана ясно от полемика, отдадена на стопанската система на незаконната търговия с цигари.

Реално новото условие ще сътвори в допълнение задължения и разноски за производителите и вносителите на цигари. Какви ще са нужните вложения за внедряване на системата както от производителите, по този начин и от дистрибуторите и търговците, зависи от размера на всеки от тях, обясниха от сектора пред Mediapool. Едни са разноските за производител с една или две заводи в страната или в Европа, други са при огромните цигарени концерни с редица производства в Европейския съюз. Доколкото обаче това са разноски за сметка на промишлеността, те ще бъдат отразени в крайната цена на цигарите. Вероятно вложенията ще бъдат вкарани в цената гладко, само че при всички положения след влизането в действие на регламента ще има повишаване. Още е рано да се каже какво ще е то, разясниха производители и вносители, с които Mediapool беседва.

По-малък бандерол без цена

От Агенция " Митници " обаче плануват разноските на сектора за внедряването на баркодовете да бъдат в известна степен обезщетени. Планира се понижаване на настоящия размер на бандерола, чието печатане по този начин ще се поевтини, а настрана от бандерола евентуално ще се махне цената на съответната марка цигари и по този начин няма да се постанова при всяка промяна на цената ѝ да се печатат нови защитни знаци и да се унищожават старите, изясни Светослав Владимиров от Централно митническо ръководство пред Mediapool. Цената ще е указана върху самата опаковка на кутията и по този начин ще е по-прегледно и за купувача, както предложиха и от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който е уредник на конференцията за цигарената контрабанда.

Владимиров разясни, че действително всички производители на цигари у нас имат подготвеност да стартират да отпечатват неповторимите баркодове за всяка кутия, само че се чака Агенция " Митници " да избере компанията, която ще генерира тези номера и ще поддържа електронната система, в която ще наблюдава придвижването на продукцията до крайния покупател. Дистрибуторите и търговците също така ще би трябвало да означават в системата, че стоката е при тях. При създаваните в Европейския съюз цигари ще се вкарва генерирания там номер, а в случай че продукцията е отвън Европа, при влизането ѝ у нас ще се маркира.

Кой ще издава неповторимите номера

Работна група в Агенция " Митници " сега разисква дали да разгласи социална поръчка за избор на компанията, издаваща неповторимите номера, или да се разгласи търг за приемане на концесия от такава българска или непозната компания, изясни пред форума Владимиров.

Тази система ще разреши прецизиране на контрола върху вътрешния пазар на цигари, както и на външните пазари, изключително в Турция, която твърди от години за контрабанден импорт на създадени в България цигари.

Ефектът на тези ограничения върху незаконната търговия надали ще е огромен, само че ще даде опция да се наблюдава пътят на законно създадените цигари у нас – дали са импортирани от туристи за лично ползване, дали са импорт от прилежащи страни без да се заплаща данък и Данък добавена стойност, или са от напълно черния пазар. Около това мнение се сплотиха участниците в полемиката.

Да се записват машините за цигари

Според Петър Ганев от ИПИ, за превъзмогване на незаконното произвеждане на цигари у нас би трябвало да се вкара и регистрация на машините и тази информация също да участва в баркода на всяка кутия. В момента даже иззетите от митниците машини, които са произвеждали контрабандни цигари, се продават на търгове напълно свободно, уточни той.

Друга рекомендация на специалистите е държавното управление да внимава с акцизната си политика и да не подвига акциза както за фабричните цигари, по този начин и за различните нагреваеми тютюневи артикули, които пробиват у нас и се чака конкуренцията в този сегмент да пораства. Ако се подхващат внезапни придвижвания в данъчната политика при тютюневите произведения, може да нарасне незаконният пазар, защото той се движи главно от финансови съображения, подчертаха от ИПИ.

Над 70% от рязания тютюн е незаконен

В момента незаконният пазар на цигари у нас е 5.6 на 100 , само че в случай че в него се вкарат неуточнени фактори като потреблението на туристи и други, делът може да доближи 11 на 100, сочи разбор на проучване на " Алфа Рисърч ", което бе показано пред конференцията. При рязания тютюн обаче нещата са съвсем напълно " на черно ". Макар че сегментът на рязания тютюн за стесняване на цигари на българския тютюнев пазар е едвам 4 на 100, сред 70 и 80 на 100 от него е незаконен . Затова от ИПИ предлагат на управляващите усилване на контрола и в преработвателните предприятия в добавка към физическия надзор в цигарените заводи.

Макар по време на полемиката да бе маркиран значителният растеж на потреблението на незаконни тютюневи произведения в региона на Плевен до 17 на 100, където се намира преработвателното дружество на " Булгартабак " (в село Ясен), никой от участниците не се ангажира с коментар дали компанията носи отговорност за това. От ИПИ показаха, че предстоят спомагателни разбори на данните.

Основната причина за контрабандата при рязания тютюн си остава цената на легалните артикули. При приблизително пушени 16 цигари дневно и междинна цена на законните цигари от 5.10 лева на кутия, месечният разход при бандеролни произведения е 120 лева Средната цена на контрабандните цигари е 3.50 лева, което прави 80 лева месечно. При рязания тютюн месечният разход за легална продукция е 84 лева, а шест пъти по-евтино излиза безбандеролният тютюн, сочат още данните на " Алфа Рисърч ".

Загубата за бюджета е 190 млн. лева през 2017 година

Реално легалният пазар на тютюневите произведения у нас е за 3.3 милиарда лева годишно, от които 2.9 милиарда лева влизат в хазната като данък и Данък добавена стойност . Те съставляват 10 % от всички данъчно-осигурителни доходи в бюджета. Загубите за страната от противозаконната търговия през 2017 година са към 190 млн. лева ., уточни Петър Ганев.

Пазарът на незаконни цигари и тютюн у нас се прави оценка сред 112-156 млн. лева ., съгласно изчисленията на ИПИ, откъдето категорично обръщат внимание, че сумата наподобява дребна на фона на законния пазар, защото не включва налозите, формиращи 85 на 100 от цената на легалните цигари.

Поскъпването на цигарите тласка пушачите в сивия бранш

Хората, които купуват незаконно цигари, знаят, че престъпват закона и лишават бюджета от доходи за обществени действия, само че все пак по финансови аргументи избират тази продукция, сочи още социологическото проучване. Според него повишаването на цигарите не е фактор за отказването им, а за увеличение каузи на противозаконния пазар. 51 на 100 от участвалите 5200 пушачи в анкетната споделят, че не биха минали на контрабандни цигари даже и да се вдигнат цените на легалните, само че 43 % биха отишли в сивия или черния бранш . Най-рискови в това отношение са възрастните мъже с ниски приходи и ромите от дребните обитаеми места, сочи още проучването.

Ударен растеж на хванати незаконни колета

Светослав Владимиров изнесе пред конференцията данни, че през 2017 година вследствие на осъществявания от митниците надзор са хванати над 37 млн. къса незаконни цигари и 16 хиляди т рязан тютюн. За първите четири месеца на 2018 година са хванати 33 млн. къса контрабандни цигари, а при рязания тютюн за петте месеца са арестувани 34 хиляди т.

Това се дължи на засиления надзор, означи специалистът. По думите му, след спомагателните инспекции на граничните пунктове Лесово и Капитан Андреево натискът на цигарената контрабанда се е изместил на вътрешните ни граници с Европа.

Митническите управляващи чакат през тази година спомагателен резултат против цигарената контрабанда да дадат възбраните за разгласи на търговия с тютюневи произведения в интернет и за изпращането на тютюн и цигари по пощата или с куриерски компании.

Петър Ганев разяснява, че контрабандните канали на цигари и тютюн са свързани с незаконния трафик на мигранти, само че натискът върху пазара по тази линия напоследък понижава поради намалялата бежанска вълна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР