СНИМКИ AP: Тъй като алпийските ледници бавно изчезват, на тяхно място се появяват нови пейзажи

...
От МАТИАС ШРАДЕР Associated Press 29 септември 2023 г., 23:23
Коментари Харесай

От МАТИАС ШРАДЕР Associated Press 29 септември 2023 г., 23:23 ч. Австрия, топенето означава, че ледникът се е разделил на две и се е издълбал, докато топъл въздух тече през ледника база, изостряща размразяването.

Gaisskarferner, друг ледник, който е част от ски курорт, е свързан с останалия сняг и лед само чрез участъци от ледник, които са били запазени през лятото със защитни листове, които да ги предпазват от слънцето.

Но загубите надхвърлят по-кратък ски сезон и ледникова маса.

Андреа Фишер, глациолог от Австрийската академия на науките, каза, че скоростта на загуба на ледници може да каже на света повече за състоянието на климата в световен мащаб и как спешно ограничаване на затоплянето, причинено от човека.

„Загубата на ледници не е най-опасното нещо при изменението на климата“, каза Фишер. „Най-опасното нещо при изменението на климата е ефектът върху екосистемите, върху природните опасности и тези процеси са много по-трудни за наблюдение. Ледниците просто ни учат как да виждаме изменението на климата.“

От гледна точка над планините в лек самолет, променящият се пейзаж е очевиден. Ледниците са забележимо по-малки и по-малко, а на тяхно място лежи гола скала.

Голяма част от размразяването вече е блокирано в, така че дори незабавното и драстично намаляване на затоплящите планетата емисии не може да спаси ледниците от изчезване или свиване в краткосрочен план.

Докато степента на топенето на ледниците може да създаде осведоменост и загриженост за климата, „само загрижеността не променя нищо“, каза Фишер. „положително отношение към проектирането на ново бъдеще“, където затоплянето може успешно да бъде ограничено, за да спре най-вредните ефекти от изменението на климата.

___

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk eTIW sUzS">Асошиейтед прес за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР