От март месец ще заработи нов терминал за втечнен газ,

...
От март месец ще заработи нов терминал за втечнен газ,
Коментари Харесай

Росен Христов: Нов терминал в Турция ще разшири диверсификацията ни за втеченен газ от март

От март месец ще проработи нов терминал за полутечен газ, откъдето да разтоварваме танкери или да купуваме през турската страна.

Това сподели в пред Радио " Фокус “ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

" Аз останах в Истанбул, с цел да договорим елементи с компанията " Botas " и към този момент имаме съответни пътна карта, периоди и дати, до които би трябвало да стигнем до едно редовно съглашение. Както споделих, приказваме за средносрочни и дълготрайни доставки на полутечен газ през терминалите в Турция. В допълнение на това, в срещите с министъра и " Botas ", които имах, договорихме и съдействие в областта на произвеждане на зелен водород, тъй че безусловно в идващите няколко седмици се чака да подпишем няколко основни съглашения и меморандуми и от март месец следващата година, когато новият терминал за полутечен газ в Турция се чака да влезе в употреба, да имаме опция там да разтоварваме танкери, които ние сме договорили, или пък, които да купуваме през турската страна ", сподели министърът.

Той изясни, че по този начин България ще реализира същинска диверсификация и със съдействието на турската страна ще получва отстъпки при закупуването на полутечен газ.

" Това е един доста сериозен прогрес спрямо досегашните договаряния. Това на нас ще ни даде извънредно преимущество да реализираме една действителна диверсификация. Както знаете, досега зависихме единствено от терминала в Гърция за доставки на полутечен газ, в този момент имаме втора сходна опция и то от турската страна, където те самите купуват големи количества газ и са подготвени да ни спомагат за приемането на техните отстъпки от главните снабдители ", сподели Христов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР