От март досега проф. д-р Росен Димов заедно с екипа

...
От март досега проф. д-р Росен Димов заедно с екипа
Коментари Харесай

Коремната роботизирана хирургия в УМБАЛ „Каспела стана лидер в страната по брой операции

От март до момента проф. доктор Росен Димов дружно с екипа си е направил над 75 интервенции
Пловдивски доктор направи пробив в роботизираната хирургия у нас. Само за седем месеца проф. доктор Росен Димов, завеждащ „ Клиника по хирургия “ в УМБАЛ „ Каспела ”, професор към „ Катедра по Специална хирургия “ в Медицински университет - Пловдив, дружно с екипа си съумяха да се трансфорат в най-успешната стратегия за роботизирана хирургия в коремната област, с робота ДаВинчи в България. Специалистът съумя да направи най-вече роботизирани интервенции в коремната хирургия в България. От март до момента е направил над 75 интервенции, обхващащи цялостния размер интервенции в коремната хирургия, което е извънредно достижение. 



С робота от последно потомство се прави цялостният набор от интервенции в коремната област - при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите видове отворена или лапароскопска хирургия. 

„ Системата ДаВинчи може да се употребява на процедура за безусловно всяка една оперативна намеса. Тя ни оказва помощ да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със общоприетите лапароскопски принадлежности не можем да достигнем ”, споделя проф. Димов.

Друго преимущество е, че Национална здравноосигурителна каса към този момент реимбурсира роботизирани интервенции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека.

Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с  помощта на роботи, утвърдени от FDA. Днес роботите ДаВинчи са повече от 5000 броя в света и се употребяват от хирурзи във всички 50 щати на Съединени американски щати, както и в 67 страни по света.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР