От март 2020 г. до юни 2022-ра цените на жилищата

...
От март 2020 г. до юни 2022-ра цените на жилищата
Коментари Харесай

Имотният балон се пука

От март 2020 година до юни 2022-ра цените на жилищата в Съединени американски щати нарастнаха с 42%. Основната причина е растежът в търсенето по време на пандемията, сочи разбор на Федералния запас. През последните месеци, обаче кандидатурите за покупка на дом с ипотечен заем спаднаха с 41% и към днешна дата молбите са по-малко по отношение на имотната рецесия през 2008 година Именно тези два обстоятелството карат икономистите да приказват за заможен балон. „ Пандемията предизвика балон на имотния пазар в Съединени американски щати. Много хора останаха да работят от къщи, а това предизвика чиновниците с високи заплати да купуват парцели “, разяснява основният икономист на КРМG Дaян Cyoнĸ.

Спадът в цените е реалност, най-малко по данни на Саѕе-Ѕhіllеr Nаtіоnаl Ноmе Іndех, който демонстрира поевтиняване на жилищата в интервала юни-август на настоящата година с 1.3%. Това е първото поевтиняване от 2012-та. „ Не е изключено да станем очевидци на бързо поевтиняване и то в двуцифрен %. Спад от 15% е напълно естествен “, предвижда Суонк. Ако това се случи, ще е най-голямата промяна след Втората международна война.

Корелацията сред повишението на главния лихвен % и пазара на недвижими парцели е доста огромна. Колкото по-силно е повишението на лихвите, толкоз ударът върху пазара на недвижими парцели е по-голям. Именно на това станаха очевидци участниците на пазара в Съединени американски щати през настоящата година. Средната годишна рента за 30-годишна закрепена ипотека единствено за няколко месеца се увеличи от 2.98% на 7.1%, което докара до най-големия потрес при лихвите по ипотечни заеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР