От манипулираните изображения, изобразяващи ареста на Доналд Тръмп, до фалшивите

...
От манипулираните изображения, изобразяващи ареста на Доналд Тръмп, до фалшивите
Коментари Харесай

Президентските избори в САЩ са заплашени от дезинформация поради намесата на изкуствения интелект

От манипулираните изображения, изобразяващи ареста на Доналд Тръмп, до подправените видеоклипове на Джо Байдън, който афишира обща готовност, конкуренцията за Белия дом през 2024 година е застрашена от поток дезинформация. Смята се, че това са първите избори в Съединени американски щати, които ще бъдат опорочени от намесата на изкуствен интелект (ИИ).

Поддръжниците и на двете страни се възползват от опциите, предоставяни от изкуствени интелекти, които се преглеждат от доста специалисти като нож с две остриета.

Екипите на предизборните акции употребяват технологията, с цел да покачат успеваемостта си във всички области - от разбора на изборните данни до писането на имейли за набиране на средства.

Но в един миг се появяват принадлежности, които могат да клонират гласа на политическа фигура, да основават подправени видеоклипове и да фабрикуват подправени истории, които са толкоз достоверни, че гласоподавателите да се затруднят да разграничат обстоятелствата от измислицата и могат да разрушат доверието в изборния развой.

Видеоклип, оповестен през юни от екипа на губернатора на Флорида от Републиканската партия Рон Десантис, твърдеше, че демонстрира по какъв начин някогашният президент Доналд Тръмп прегръща Антъни Фаучи, някогашния консултант на Белия дом по въпросите на КОВИД-19. Журналистите на Агенция Франс Прес обаче съумяха да открият, че във видеото са употребявани изображения, генерирани от изкуствен интелект.

" Далечен Запад "

Генерираните благодарение на ИИ картини посочваха и подправен арест на Доналд Тръмп от нюйоркски служители на реда. В друго също толкоз подправено видео се виждаше по какъв начин Джо Байдън афишира обща готовност, с цел да поддържа военното изпитание на Украйна против Русия.

" Има заплаха генеративните ИИ-та да засилят дезинформационните акции онлайн ", написа неправителствената организация " Фрийдъм хаус " в оповестен неотдавна отчет, като предизвестява, че технологията към този момент се употребява за очерняне на репутации в Съединени американски щати

" Доставчиците на дезинформация употребяват картини, аудио и текст, генерирани от ИИ, което прави истината по-лесна за деформиране и по-трудна за отличаване ".

Над 50% от американците чакат генерираните от ИИ лъжи да окажат въздействие върху президентските избори през 2024 година, съгласно оповестено през септември изследване на медията " Аксиос " и " Морнинг консулт ", компания за стопански изследвания.

Около една трета от американците са обяснили, че ще имат по-малко доверие в резултатите заради ИИ-тата, съгласно същото допитване.

В една хиперполяризирана политическа конюнктура, някои се притесняват, че сходни усеща може да подсилят гнева на обществеността от изборния развой, както когато поддръжниците на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 година, вярвайки на лъжливи изказвания, че изборите през 2020 година са били откраднати от Джо Байдън.

Революционно

" Благодарение на лесните и евтини за приложимост модели (на ИИ), ще бъдем изправени пред един " Далечен Запад " от предизборни изказвания и контратвърдения, с лимитирана опция да разграничаваме истината от лъжата и неустановеност що се отнася до въздействието им върху изборите ", споделя Дарел Уест, от центъра за разбори Брукингс.

В същото време бързият прогрес на ИИ-тата ги трансформират в " революционен " запас за схващане на гласоподавателите и трендовете, акцентира Ванс Рийви от " Junction AI ".

Досега екипите зависеха от консултанти, на които плащаха скъпо, с цел да създават тактики и прекарваха часове в писане на речи, само че изкуственият разсъдък разрешава тези задания да се правят стремително, изяснява той пред Агенция Франс Прес.

Властите бързат да вкарат защитни ограничения. Американски щати като Минесота одобряват закони, с цел да създадат допустимо правосъдното гонене на основаването на " дийп фейкове ", целящи да опетнят претенденти.

В понеделник Джо Байдън подписа декрет за контролиране на потреблението на изкуствени интелекти.

" Дийп фейковете употребяват генерирани от ИИ аудио- и видеоклипове, с цел да уронват репутации, да популяризират подправени вести и да правят измами ", съобщи президентът на Съединени американски щати.

80-годишният демократ загатна, че е видял свое видео, основано от нулата благодарение на ИИ. " Запитах се по кое време, по дяволите, може да съм споделил това? ", споделя той.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР