От македонец не можеш да направиш българин. Не може с

...
От македонец не можеш да направиш българин. Не може с
Коментари Харесай

От македонец българин не става, отсече Пендаровски

От македонец не можеш да направиш българин. Не може с контракт да бъде заменено националното съзнание на цялостен един народ. Това съобщи македонският президент Стево Пендаровски в годишното си послание към Народното събрание, оповестява БГНЕС.

По отношение на той акцентира, че " никой не би трябвало да притиска или да задължава някого да гласоподава срещу волята му ".

Според него отварянето на в страната е " проведена активност " и с напрежението, което основава посредством тях българската страна, тя е избрала " метода на борбата ".

Няма подобен образец в историята, в който националното съзнание на цяла нация да бъде променено с контракт, безапелационен бе Пендаровски.

, което ни раздели до невиждани граници, провокира голям брой несъгласия, само че всички те бяха директно или индиректно свързани със страха от опасност за идентичността на македонците и македонския език. Позовавайки се на тезата, че единствено като българи можем да влезем в Европейския съюз, желая да подчертая, че няма безусловно никакъв метод от македонец да направиш българин ", отсече той.

Относно всеобщите митинги през лятото по отношение на по този начин нареченото " френско предложение ", Пендаровски означи, че в страната е основана атмосфера на яростно политическо напрежение.

" Това са два разнообразни по еднаквост кодове, два разнообразни народа със свои характерни етногенезиси. Няма подобен образец в историята, в който със съглашение се трансформира националното съзнание на цялостен народ ", разясни той.
 ВМРО-ДПМНЕ желае да знае кой финансира българските клубове в РСМ
ВМРО-ДПМНЕ желае да знае кой финансира българските клубове в РСМ

Държат президента Пендаровски да дава отговор

" И след пет месеца съм надълбоко уверен, че позицията, която показах на 3 юли тази година, че решението да се одобри модифицираното френско предложение не е нито исторически успех, нито исторически неуспех, може да издържи през днешния ден на аргументирана рецензия. В същото време отхвърлям да допускам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или да вземем за пример на немския канцлер е да обезличат македонския народ, с цел да ни вкарат в Европа като българи ", уточни Пендаровски.

По негови думи практическите стъпки след приемането на френското предложение единствено са удостоверили, че формулирането на македонския език в рамката е недвусмислено, което съгласно него е било ясно доказано посредством сключване на съглашението с Фронтекс.

Държавният глава акцентира и че в подтекста на интернационалното самопризнание на македонската еднаквост това е година на огромна стъпка и с окончателното основаване на Македонската православна черква - в границите на православното екуменичество.
 Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи
Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи

То не е в полза на духа на разговор и другарство

Въпреки че става въпрос за решения на религиозните управляващи, неоспорим факт е, че задграничната агитация в цялата история, а и през днешния ден, се пробва да разклати духовната връзка на македонците с тяхната черква , означи той.

Пендаровски изрази мнение, че това позитивно развиване на събитията е разрешило за първи път от доста години македонците да се поклонят в манастира " Свети Отец Прохора Пчински " на мястото, където са положени основите на актуалната македонска страна.

" Но през днешния ден не е неприятно да си напомним каква е нашата грижа, по-точно незагриженост за македонския език, вкъщи, в родината, където настоявам, че идват по-големи рискове за съществуването ѝ от офанзивите на България. Беше ли належащо да изчакаме 100-годишнината от раждането на Конески, с цел да се надигнем пред нашата незагриженост за езика в публичното пространство, с фрапантно пониженият брой лекторанти и македонисти в света, със единствено няколкото останали класа с македонски деца, учещи македонски език в диаспората или обезвереното положение на младия преподавателски състав, който не се възобновява от години във факултетите и институтите по македонски език? ", запита риторично президентът.
 Пендаровски: Вписването в Конституцията на българите няма да дестабилизира РСМ
Пендаровски: Вписването в Конституцията на българите няма да дестабилизира РСМ

Но няма парламентарно болшинство

Относно възможна смяна в Конституцията той посочи, че страната има потребност от кристално ясна и чиста правна и политическа процедура за смяна на Основния закон, както прилича на една европейската народна власт. Никой не би трябвало да притиска или да задължава някой да гласоподава срещу волята му , безапелационен бе Пендаровски.

По негови думи законодателите би трябвало да вземат поради две неща във връзка с въпроса за смяна на Конституцията.

" Първо, че самото наличие на съответното предложение, вписването на българите и елементи от други нации в Конституцията, по никакъв метод не унищожава македонската еднаквост. И второ, тези, които през днешния ден са срещу, в случай че в действителност имат вяра, че Европейски Съюз е наша стратегическа цел, наша стратегическа константа от 1991 година до през днешния ден, в случай че през днешния ден са срещу, по какъв начин ще гласоподават за тази конституционна смяна, когато бъдат на власт ", съобщи Пендаровски.

Той посочи, че задължението им да трансформират Конституцията не е обвързвано с отварянето на българските клубове в страната, само че остава усещането, че " става дума за проведена активност ", което не способства за построяването на доверие сред Скопие и София.

" С напрежението, което повдигна отварянето на тези клубове, за жалост, другата страна избра борба вместо сътруднически метод , която се съчетава с обществената изразителност на българските историци в Съвместната комисия, които упорстват историята да господства над цялостната двустранна стратегия, вместо да бъде единствено един неин сегмент ", означи Пендаровски.

Според него фактът, че няма редовно нарушение на правата на българското малцинство, не би трябвало да лимитира опцията им да отварят клубове там, където желаят и какъв брой желаят, само че със строго ценене на македонските закони, които са съвместими с европейските.
 Радев: Ветото към РСМ да не пада, до момента в който не признаят българите в конституцията си
Радев: Ветото към РСМ да не пада, до момента в който не признаят българите в конституцията си

Парламентът да отбрани историческата истина пред конгреса на Съединени американски щати - там месец на македонския език

Той напомни и че Резолюцията за държавните позиции във връзка с България предходната година беше подкрепена от 95 депутати.

Запитан дали може да има гаранции, че това ще бъде последното искане в процеса на договаряния, президентът цитира като образец, че България и Румъния, които са членки на Европейски Съюз в продължение на петнадесет години, неотдавна

" Ако две членки на Съюза бяха блокирани за влизане в един от най-важните планове в единното европейско пространство, несъмнено, никой не може да даде гаранции на страна претендент, която преди малко е почнала договаряния, които не са праволинейни ", означи Пендаровски.

По тази причина съгласно него в процеса РСМ би трябвало да се концентрира върху осъществяването на критериите, които ще обезпечат по-добър живот на македонските жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР