От ляво на дясно: президентът на Фед Джанет Йелън, президентът

...
От ляво на дясно: президентът на Фед Джанет Йелън, президентът
Коментари Харесай

Централните банки ще дават съвети на инвеститорите

От ляво на дясно: президентът на Фед Джанет Йелън, президентът на ЕЦБ Марио Драги, президентът на Bank of England Марк Карни и президентът на Bank of Japan Харухико Курода

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Десетилетието на " лесните пари " завършва

Централните банки се приготвят за преустановяване на паричните тласъци
6 ное 2017
Започва огромното рязане на европейските пари

Основни политики както кохезионната или селскостопанската може да се окажат доста свити
29 юни 2017 Четирима президенти на водещите централни банки в света дадоха обещание да оказват помощ на вложителите в процеса на излизане от големи парични тласъци, написа Reuters. След финансовата рецесия се напечатаха трилиони долари и евро, които бяха ориентирани към пробуждане на стопанската система. Сега обаче времето на " лесните пари " е към края си. Президентите на ЕЦБ, Федералния запас в Съединени американски щати, Bank of England и Bank of Japan – Марио Драги, Джанет Йелън, Марк Карни и Харухоки Курода – дадоха заричане на конференция във Франкфурт, че ще оказват помощ на пазарите да преживеят по-леко смяната.

От 2008 година насам в международната стопанска система бяха вкарани 10 трлн. $, което докара доста от пазарите до рекордни равнища. Сега Фед, ЕЦБ, BOE и BOJ търсят метод тези тласъци да бъдат спрени изцяло, без това да докара до суматоха. На процедура помощта от страна на централните банки ще се състои в това да дават на вложителите по-голяма видимост по отношение на решенията. В момента фокусът е върху ЕЦБ, която разгласи, че от началото на 2018 година ще понижи финансовите си тласъци. Първоначално банката банката вкарваше в стопанската система 60 милиарда евро на месец, по-късно ги понижи на 40 мрд., а в този момент сумата става 30 милиарда евро.

" Наставленията за бъдещето се трансфораха в същински инструмент на паричната политика. Защо да не използваме един инструмент, който се е потвърдил като ефикасен? ", разяснява Марио Драги.

На разнообразни етапи

ЕЦБ, водена от Драги, е на доста друга фаза, по отношение на другите три банки, във връзка с процеса на прекъсване на тласъците и повдигане на лихвите. В Съединени американски щати Фед подвигна към този момент пет пъти главния лихвен %, до момента в който на Острова Bank of England направи първото покачване за последните 10 години. В същото време Bank of Japan към момента печата пари на цялостни обороти, въпреки че от там също има сигнали, че идва краят на лесните пари.

Джанет Йелън, която ще бъде сменена на поста отпред на централната банка на Съединени американски щати през идната година от настоящия гуверньор Джером Пауъл, се съгласи с Драги, че " държенето на пазарите в час " с желанията на банките спомага за салдото. Тя обаче счита, че наставленията би трябвало да бъдат с условия и според от това какви са изгледите за стопанската система.

Да се учим от историята

ЕЦБ постоянно споделя, че възнамерява да направи нещо, само че си резервира опцията да не го направи. Такъв беше казусът по-рано през тази година, когато Драги алармира, че може да промени тактиката на ЕЦБ и да понижи изкупуването на облигации, което в последна сметка се случи с няколко месеца забавяне. Подобен случай имаше и в Съединени американски щати през 2013 година, когато тогавашният президент на Фед Бен Бернанке загатна също, че тласъците може да бъдат спрени, само че в последна сметка изкупуването на облигации продължи за още 10 месеца.

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни също трансформира постоянно мнението си, изключително когато се отнася за главния лихвен развой. Това накара някои от депутатите във Англия да го окачествят като " гадже, на което не може да имаш доверие ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР