От Лидл България“ са прекратили рекламните си отношения със сайта

...
От Лидл България“ са прекратили рекламните си отношения със сайта
Коментари Харесай

„Лидл“ спира рекламите в наша медия заради проруска дезинформация

От „ Лидл България “ са прекратили рекламните си връзки със уеб страницата „ Блиц “ при започване на тази година и считат да приключат всякакво съдействие с тази медия при започване на идната финансова година.

Така са дали отговор от компанията на създателите на отчет за това по какъв начин интернационалните компании поддържат съветския разказ и оказват помощ за разпространяването на дезинформация на Балканите. Това става несъзнателно посредством реклами в разпространяващи подправени вести медии. Проучването е дело на Инициативата за свободни медии на Балканите (ИСМБ) и сръбския Център за проучване, бистрота и отчетност (ЦИПО). Разгледани са случаите със Сърбия и България.

Медийното партньорство на „ Лидл България “ с „ Блиц “, включващо бюджет от близо 5000 евро, продължава, споделя още представител на компанията. И показва, че единствената цел на маркетинговите й ограничения е да осведоми клиентите за своите предложения и че тези решения се вземат на национално ниво, като се приспособяват към характерния медиен пейзаж и условия във всяка страна.

От „ Бош “ признават, че компанията е рекламирала преди в „ Блиц “ като част от от своя по-широк рекламен медиен микс в България. Но акцентират, че сега компанията няма рекламна акция в упоменатата медия. От „ Бош “ допълват, че употребяват медийните организации, с цел да поместват своите реклами на платформите, определени въз основа на критерии като необятен обсег и профил на аудиторията.

Говорител на телекомуникационния оператор А1 декларира, че компанията не прави оценка политическата позиция на медиите, до момента в който те съблюдават законовите разпореждания. Фирмата се концентрира върху отпущането на бюджети за маркетинг за постигане до по-широк набор от евентуални консуматори на услугите. Този метод, съгласно А1, включва ангажиране с разнообразни типове медии, в това число национални, районни и локални, както и популяризираните по кабелен и дигитален път.
Българският случай
Три са проблематичните медии в България, се споделя в изследването. Начело е организация „ Блиц “ с 12,6 милиона месечни визити. Следват „ Труд “ с 3,6 млн. и „ Поглед.инфо “ с 1,4 млн.

Информационната околна среда в България не прави изключение от подправени и подвеждащи разкази за Русия. От Международния институт за пресата (МИП)  означават, че страната ни е слабото звено в европейската битка против съветската дезинформация и предлага изключително плодотворна среда за нейното разпространяване. Това се дължи на комбинацията от ниска медийна просветеност, във връзка с която България непрекъснато е на дъното, и на исторически прокремълски сантименти.

Местните онлайн медийни източници и цифрови платформи служат като основни проводници за дезинформация. Според отчет на Фондацията за филантропични и обществени проучвания (ФХСИ) в София през 2022 година броят на подвеждащите разкази и медийни изявления в България се е нараснал 20 пъти спрямо миналата година. Пак през 2022 година са изникнали 370 уеб страницата за разпространяване на прокремълски разкази измежду българската аудитория.

Понякога в главните медии у нас рядко се появява дезинформация, най-много с помощта на подправените разкази на проруските партии. Явлението обаче е лимитирано. Дезинформацията има по-ендемични размери онлайн. Точно тук интернационалните компании би трябвало да обезпечат сериозен контрол върху разноските за реклами.

България е измежду петте цифрови пазара с максимален напредък за 2022 година През тази година за цифрови реклами у нас са изхарчени 198,6 милиона $.
Проучвания за дезинформация
Особено публикувана в българските медии е дезинформацията за украинските бежанци. През август т.г. „ Блиц “ разгласява публикация под заглавие „ Украински бежанци във Варшава биха поляци, тъй като отхвърлиха да крещят лозунги “. Статията е въз основа на непотвърден видеозапис от конфликт сред група младежи на обществено място. Източникът е каналът „ Операция Z: Военни репортери на Руската пролет “ от съветската обществена платформа „ Телеграм “. Статията е оповестена до реклама на немската компания „ Бош “.

„ Блиц “ популяризира и разказа, че Съединени американски щати и Европейски Съюз заговорничат против българското държавно управление, с цел да предприеме неприятелски курс против Русия. През юли т.г. медията разгласява публикацията „ Урумов: Пратеник на Сорос сложи ултиматум на Радев, това е национално оскърбление и исторически срам “. Това става преди визитата в България на Джеймс О’Брайън – шефа на американското Бюро за съгласуване на глобите.

Споменаването на Сорос включва антисемитски прийом - неоснователно изказване, че еврейските елити работят посредством американското държавно управление и основани в чужбина Неправителствени организации, с цел да предизвикват политически дневен ред, който да докара до съсипия на обществото. В публикацията се появява реклама на немската верига за търговия на дребно „ Лидл “. 

В публикация от май т.г. „ Труд “ цитира коментар на представителя на Кремъл Дмитрий Песков, който споделя, че „ режимът в Киев прави „ всичко допустимо да въвлече колкото се може повече страни непосредствено в този спор “. В обявата се твърди, че България е измежду страните, които най-вероятно ще бъдат въвлечени в сраженията. Към нея има реклами на южнокорейския софтуерен колос „ Самсунг “ и американската компания за създаване на уеб страници „ Скуеърспейс “.

„ Поглед.инфо “ е измежду основните разпространители на неоснователните изказвания, че Украйна е нацистка страна. През май уеб сайтът разгласява публикация, съгласно която заради липса на военни триумфи Киев може да взриви вместилище с изразходвано нуклеарно гориво в Харкив. Цитиран е неизвестен източник, твърдящ, че Харкив е изключително комфортен за такава чудовищна терористична офанзива от страна на украинските неонацисти. Този разказ цели да оправдае нарастналото принуждение към Украйна и оспорва легитимността на държавното управление в Киев.

По-рано, през март, „ Поглед.инфо “ разгласява публикация от екстремиста Александър Дугин, доближен на Путин, съгласно която от 2014 година насам украинците биват обучавани да убиват, палят, разчленяват и изтриват руснаците от лицето на Земята. Към публикацията има реклама на „ Амазон уеърхаус “.

Проверка на Check My Ads откри, че „ Блиц “, „ Труд “ и „ Поглед.инфо “ са употребявали фирмите за рекламни технологии Гугъл, Criteo, AppNexus и Teads, с цел да се свържат посредством тях към световната верига за доставки на онлайн реклама, и по този начин поместват реклами на интернационалните компании на своите уеб сайтове.
Рискът в България
Дезинформацията в България се популяризира най-вече онлайн. Някои от най-популярните новинарски уеб сайтове постоянно разгласяват подправени вести, които се популяризират още по-широко посредством периферни уеб сайтове, блогове и обществени медии. 

Случаят с България демонстрира, че напъните на съветската дезинформация да отдалечат района от европейската интеграция, като подкопават демократичните полезности, са действителна и възходяща опасност. Тай като България е член на Европейски Съюз, проруската дезинформация в страната има последствия освен за демокрацията там, само че и в по-широк проект за европейските институции.
Препоръки
Авторите на отчета насочат редица рекомендации.

Една от тях е частният бизнес да откри механизми за взаимно финансиране на надеждните медии. Компаниите могат да обезпечат финансиране и спонсориране за поощряване на положителни журналистически практики посредством образование планове за следствия и организации за инспекция на обстоятелства.

Политиците би трябвало да обезпечат финансова поддръжка за стратегии, насърчаващи медийната и цифровата просветеност. Тези стратегии следва да включват образование по какъв начин хората да разпознават дезинформацията. Приоритет би трябвало да бъде даден на нестабилните медийни пазари в Европейски Съюз като този в България.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР