От летището ковчегът отпътува към двореца Врана, където беше посрещнат

...
От летището ковчегът отпътува към двореца Врана, където беше посрещнат
Коментари Харесай

Тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха на българска земя

От летището ковчегът отпътува към двореца Врана, където беше посрещнат от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство
Военният аероплан с тленните остатъци цар Фердинанд кацна на държавния ВИП на летище София малко след 14 часа през днешния ден. Така, 106 години след абдикацията на най-дълго управлявалият ни монарх в Третото българско царство, той " се прибира " в България, каквото беше волята му. 
 
Ковчегът, който беше свален тържествено и положен в катафалка, съпроводен от гвардейци, отпътува към двореца " Врана ". Там той бе посрещнат от Симеон Сакскобургготски, брачната половинка му Маргарита и децата им Константин-Асен, Кирил Сакскобургготски, Калина със своето семейство. Заедно с тях са и западно - и средноевропейски митрополит Антоний, формален делегат на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

" Този жест да се върне цар Фердинанд в България го намирам като нещо, което сочи към друго виждане и различен прочит към историята ", сподели Симеон Сакскобургготски пред медиите в царския замък " Врана " в София.  " Преди всичко съм признателен за всичко това, тъй като това е за нашата история на България. Това също демонстрира, че ние си почитаме предишното както другите нации и признаваме и зачитаме заслугите на нашите владетели ", добави той.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Сакскобургготски сподели още, че е реалност, че тленните остатъци са в България с помощта на труда на толкоз доста хора, цитира го Българска телеграфна агенция. " Мисля, че това е сигнал към нашето настояще. Повече от велики би трябвало да сме обединени, тъй като тогава можем да реализираме доста ", изясни той.

Траурната гала стартира в 15:30 ч. в царския замък " Врана " и е отворена за жители. 

В началото й гвардейският оркестър изсвири първия български химн " Шуми Марица ". 
 Снимка: Българска телеграфна агенция
На церемонията участваха министри от някогашния " царски " кабинет на Национална движение „Симеон Втори", измежду които Атанас Гержиков, Миглена Тачева, Даниел Вълчев, Меглена Плугчиева, Меглена Кунева и др. Пред централния вход на двореца " Врана " са и президентът Росен Плевнелиев и брачната половинка му Десислава Банова, както и ръководителят на Българска академия на науките учен Юлиян Ревалски, съобщи БНР.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Цар Фердинанд I заслужава да получи своята справедлива оценка, тъй като истината е, че не едно или две генерации политици се обясняваха и на негов тил за една или втора национална злополука ", сподели пред медиите Плевнелиев. Бившият президент добави, че това деяние е било предстоящо и акцентира, че се радва да бъде част от тази специфична гала. " Нагледахме се на толкоз операции през годините и има два метода. Единият е този, който виждаме през днешния ден - европейският. При него осъзнаваме, че демократичната страна почита и демонстрира отношението си към водачите, без значение от техните триумфи и неуспехи. Другият метод е методът към бащата на нашия обичан Симеон Сакскобургготски. Нека в никакъв случай не забравяме, че при започване на инсталирания от Съветския съюз комунистически режим в България гробът на цар Борис III в Рилския манастир беше тежко осквернен, а костите бяха разхвърляни ", изясни той. Според Плевнелиев най-силната линия на цар Фердинанд I е неговата храброст да се опълчи на волята на съветския император и на другите велики сили, и да способства уверено за българското съединяване.

Да почетат монарха в двореца пристигнаха и експредседателя на Народно събрание Росен Желязков, Борислав Великов, Станимир Илчев, Олимпи Кътев, Гергана Паси, Любка Качакова, евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков, кметът на София Васил Терзиев, депутатите от ГЕРБ Радомир Чолаков, Георг Георгиев и Тома Биков, Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Цончо Ганев от " Възраждане ", общинският консултант от ГЕРБ Антон Хекимян.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Ковчегът с тленните остатъци на цар Фердинанд беше подложен в централното предверие, където първи в стеснен кръг с монарха се простиха наследниците му. Политици и жители, искащи да отдадат последна респект пред починалия монарх, се подредиха на дълга опашка пред двореца.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
След края на траурната гала ковчегът ще бъде положен в фамилната крипта в двореца " Врана ". 

Тленните остатъци на цар Фердинанд бяха превозени от Германия до България с боен аероплан според признатото решение на Министерския съвет. Министерството на защитата (МО) провежда и реализира превозването, а Министерството на външните работи (МВнР) координира тези действия. Необходимите финансови средства се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноски по централния бюджет за 2024 година. 
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Решението на Министерския съвет е признато по отношение на писмо от инициативния комитет за връщане на тленните остатъци на цар Фердинанд, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доцент доктор. Ивайло Шалафов. Преди да предприеме дейности, служебният кабинет се обърна за мнение както към Народното събрание, по този начин и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и Министерство на външните работи се ангажираха с превозването на тленните остатъци, напомнят от пресслужбата на кабинета.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 година в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи от този момент непогребан в криптата на църквата " Св. Августин ", само че в понеделник немският град Кобург се сбогува с известния жител с църковна работа.
 Снимка: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР