От Лекарския съюз са категорични - въпреки че са открити

...
От Лекарския съюз са категорични - въпреки че са открити
Коментари Харесай

Лекарският съюз обясни за починалите родилки в Сливен и Плевен

От Лекарския съюз са безапелационни - макар че са открити пропуски в процеса на изродяване на бебето на родилката, която преди месец умря в сливенска болница, те не би трябвало да се отразят по този начин, че да провокират гибелта ѝ. В края на август 33-годишната Ренета Томова умря след раждане, а от болничното заведение заговориха за белодробно затруднение. Месец по-рано, пък, 38-годишна родилка умря в плевенска болница, а здравното министерство откри нарушавания при нейното лекуване. Днес пред парламентарната комисия по опазване на здравето основният секретар на Лекарския съюз доктор Стоян Борисов уточни, че в Европейския съюз няма страна без майчина смъртност. За 2017 година умрелите в България родилки са 5, а ражданията – 25 000.
 
„ Тъй като по тези два случая ще има каузи, имаме много информация. С доктор Маджаров, особено за случая в Сливен, отидохме до болничното заведение в Сливен, извикахме екипа, извикахме колежката, която е водила раждането, и в наличието на шефа и анестезиолог организирахме доста сериозен диалог. Трябва да ви кажа, че даже в медицинския одит да се откриват някои пропуски в активността, като цяло това по никакъв метод не може да рефлектира върху гибелта на тази родилка. По този случай още не е направена пато-анатомичната епикриза, само че в този експертен съвет вземат участие трима души, които са от нашия ръб по акушеро-гинекология, и в действителност опциите са такива, каквито бяха упоменати. Или синдром в резултат на трансфузия на биопродукти, или някакво затруднение, обвързвано с високо кръвно, като по-вероятно е да е вторият синдром “, изясни доктор Борисов.
 
„ Що се отнася до случая в Плевен - там казусът е анестезиологичен. Има някакви данни от пато-анатомичната епикриза, не желая да експортирам информация, само че там има едно подозрение, което не съответствува с обвиняванията, които са отправени в медийното пространство към акушер-гинеколозите и към анестезиолозите “, добави основният секретар на Лекарския съюз доктор Стоян Борисов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР