От Лазаровден през Великден до Гергьовден. Така може да се

...
От Лазаровден през Великден до Гергьовден. Така може да се
Коментари Харесай

От Лазаровден през Великден до Гергьовден в Габрово

От Лазаровден през Великден до Гергьовден. Така може да се назова събитийният маршрут, който ще преведе габровци и гостите на града през изкуството, традициите и обичаите, ще извърши дните с забавни креативен прекарвания, а душите – с хубост и естетика.

В навечерието на празниците Детски школи „ Енкаустика “ и „ Приложни занимания “ ще създадат Дечковата къща още по-красива и изпъстрена с пролетни картини на деца. Изложбата е предстояща, както от учениците, по този начин и от всички които преглеждат музейната къща и най-стария сектор на Габрово. Със своите форми и цветове тя ще внесе в допълнение въодушевление и ще приготви всички за идващия пъстър ден.

На Лазаровден в парк „ Маркотея “ доброволците от Младежки център Габрово канят всички на първия в града „ Фестивал на цветята “. Казват, че на Цветница всеки би трябвало да посади цвете или дърво, а ревюто на локални производители и култивиран центрове е добър мотив да изберете най-подходящото за засаждане растение. В програмата до късния следобяд са включени две работилници с естествения възпитател Лора Николова - за домашна козметика и по какъв начин се работи с ароматни билки, към това прибавете и сесия на тематика " Горски бани измежду природата ", с цел да може всеки празник и всяко прекарване да обогатява сетивата и знанията.

Отново в съботния ден, само че в РЕМО Етър гиздави девойки от Училището за лазарки ще пресъздават обичая лазаруване. И тази година на Лазаровден Детски фолклорен отбор „ Габровче “ кани всички на концерт на площада в МАИР „ Боженци “. Музикалните дни не завършват с това, тъй като на Цветница в централната градска част на Габрово ще звучи българска национална музика с оркестър „ Габрово “.

В буйната седмица на Велики Четвъртък пред храм „ Успение на Пресвета Богородица “ всички деца са поканени за боядисване на яйца. Инициативата се провежда всяка година със съдействието на Габровското Архиерейско наместничество и Регионален исторически музей - Габрово.

В дните 2 – 4 май РЕМО Етър е подготвил за своите огромни и дребни гости разнообразни интензивности, с които да ги потопи в достоверния свят на традициите. Предвидени са демонстрации за боядисване на яйца с естествени багрила и работилници за писани яйца, за което е необходим фамилен билет „ Претвори традициите “.

През актуалната година огромният християнски празник Възкресение Христово съответствува и с един от най-тачените от българина празници – Гергьовден, който бележи началото на пролетта. Народната ария напълно тъкмо дефинира отношението му към празника: „ Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден “ по този начин е наречено и креативното премеждие, което може да си подарите в дните 4-6 май по калдъръмените пътеки на Етъра. Гергьовденската люлка е наложителна, а в другите часове ще има и разнообразни демонстрации, които включват пердашене на масло, подсирването на мляко, предене и чепкане на вълна, смилане на зърно. Най-сръчните могат да се включат в работилницата за декорация на обредни хлябове, а за най-малките, на 6 май в Детски център РЕМО Етър е очакван учебен куклен спектакъл „ Радумко по пътя на вълнената нишка “.

Празничните дни ще завършат с магията на фолклора. Навръх Гергьовден ще звучат концерти на ДФА „ Габровче “, ФТА „ Сивек “ и Танцов състав при НЧ „ Априлов – Палаузов “.

Всички събития от праграмата може да следите и наСЪБИТИЯ (gabrovo.bg)
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР