От края на месец март до момента, почти 20 хиляди

...
От края на месец март до момента, почти 20 хиляди
Коментари Харесай

20 000 осигурени са почивали в балнеокурорти с пари от НОИ

От края на месец март досега, съвсем 20 хиляди обезпечени са получили утвърждение да употребяват " Програмата за профилактика и рехабилитация " на Националният застрахователен институт. Тази година тя се извършва в 52 утвърдени бази, множеството от тях са в балнеокурортите.

Бюджетът на програмата тази година е като миналогодишният - 25 милиона лв.. Очаква се общо 42 000 обезпечени и такива с инвалидни пенсии, които не са навършили възраст за пенсия да се възползват. Национален осигурителен институт дава парична помощ за 10 дни - поема нощувките заплащат от 4 лечебни процедури на ден и отчасти поема 8 лв. за храноден. Експертът на Осигурителния институт Георги Терзийски изяснява кои са болесттите, за които най-често аплайват хората.

" Най-много са със болести на опорно-двигателния уред – близо 70%. На периферната нервна система –  около 22%.  Това са дископатии с възобновяване след фрактури ", сподели Терзийски.

Кандидатите по програмата за рехабилитация би трябвало да имат нужната здравна документи от персоналните си лекари, след което да създадат резервация в определената от тях база. От Национален осигурителен институт прецизират, че базите не са тяхна благосъстоятелност.

 istock istock
" Нито пък Институтът е шеф на управлението и личния състав. Надзорният съвет при започване на годината дефинира тези реализатори съгласно заложените там критерии. Национален осигурителен институт няма  отговорност за искания, свързани с осъществяването на резервация и с използването и заплащането на услуги, които не са предмет на контракта ", добави специалистът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР