От края на март румънците и българите, пътуващи по въздух,

...
От края на март румънците и българите, пътуващи по въздух,
Коментари Харесай

„Клайне цайтунг“: Австрия потвърждава Шенгенското споразумение с Румъния и България


От края на март румънците и българите, пътуващи по въздух, ще могат да влизат в Европейски Съюз без паспортни инспекции. По суша всичко ще остане както досега - най-малко до есента. Това се споделя в публикация на австрийския вестник „ Клайнен цайтунг “.

Министерството на вътрешните работи във Виена към този момент удостовери също по този начин, че Австрия се е отказала от правото си на несъгласие върху присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство при пътешестване по въздух. По-конкретно, налице е правно обвързващ текст, по който и трите страни са постигнали единодушие през последните дни, съобщи представител на Министерството на вътрешните работи пред вестник „ Клайне цайтунг “.

„ И трите австрийски условия бяха включени в правно обвързващия документ “. Сега документът ще бъде предаден на испанското и белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз; належащо е единствено решението на 27-те държавни управления на Европейски Съюз. С оглед на досегашната история това е еднакво на формален акт.

Това значи, че румънците и българите, пътуващи по въздух, могат да влизат в Европейски Съюз без паспортен надзор. Тъй като разписанията на интернационалните полети ще бъдат изменени в края на март (или през есента), не е допустимо това да бъде анулирано по-рано. Нищо няма да се промени за сухопътните пътувания - най-малко до есента. На сухопътните граници на България и Румъния с други страни от Европейски Съюз (Гърция, Хърватия, Унгария) пасажерите ще продължат да бъдат проверявани.

Австрия слага три условия за присъединението на двете страни към Шенгенската зона: На първо място, трябваше да се усили финансирането на Фронтекс за надеждна отбрана на външните граници на България и Румъния и на второ място, трябваше да има повече инспекции по сухопътните граници, в сравнение с до момента. Двете страни би трябвало също по този начин да одобряват назад нелегално търсещите леговище лица от Афганистан и Сирия, които са били арестувани в Австрия, само че са пътували до Европа през двете страни, се споделя в публикацията на „ Клайне цайтунг “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР