От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните

...
Коментари Харесай

Съветът на ЕС потвърди: България става пълноправен член на Шенген с премахване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници през март 2024 г.

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с страните от Шенгенското пространство . Това гласоподава Съветът на Европейския съюз /ЕС/ с единогласие на 30.12.2023 късно вечерта. По-рано денем Австрия подвигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди този момент нидерландският парламент смъкна дългогодишното си несъгласие против България.

В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на инспекциите и по сухопътните граници в Шенгенското пространство.

В взаимна тристранна декларация с Австрия бяха обрисувани и уговорките на България и Румъния за подсилване на действието на Шенген. Отделно и Европейската комисия /ЕК/ със своя декларация пое ангажимент за поддръжка на България и Румъния в защитата на външните граници на Европейски Съюз . България ще получи забележителна финансова поддръжка от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита /FRONTEX/ по българо-турската и българо-сръбската граници.

Противно на публикуваната дезинформация през последните дни, България не приема спомагателни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан . България поема ангажимент да работи взаимно с Австрия и Румъния за ограничение на вторичните придвижвания в осъществяване на европейското законодателство.

Това включва и прецизно използване на Регламента Дъблин и приемане назад на лица, регистрирани като търсещи интернационална протекция в България и за които България е виновна . Това обвързване по Регламента Дъблин се ползва директно във всяка държава-членка от 2013 година насам и е обвързвано с правилото за отговорността на страната на първо влизане в Европейски Съюз. Ангажиментът, който се поема, е за засилено съдействие с ускорени темпове на работа и без непотребни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е виновна.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 година да се разиска дата и за премахването на инспекциите по сухопътните граници .

Държавите членки на Шенгенското пространство, за които отпада контролът по вътрешните въздушни и морски граници от март 2024 година, са всички членки на Шенген – Белгия, Чешката република, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, надлежно и Румъния .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР