От края на февруари в Сърбия и Черна гора се

...
От края на февруари в Сърбия и Черна гора се
Коментари Харесай

Специалната операция на ВС на РФ в Украйна предизвика мощен национален подем в Сърбия и Черна гора

От края на февруари в Сърбия и Черна гора се организират всеобщи акции в поддръжка на Русия, съветския народ и съветската освободителна интервенция в Украйна. Всичко стартира с речта на Владимир Путин за признаването на ЛНР и ДНР, която доста сърби гледаха онлайн. А съгласно рейтинга на гледанията изявленията на Путин не отстъпваше на топ спортните мачове в Сърбия.

„ Хората наподобява са полудели от наслада “, сподели самостоятелният сръбски публицист Миодраг Заркович. И сръбският народен дух по-късно се извиси до небето! В продължение на двадесет години непрестанно сме излъчени. Политиците, отивайки до урните, не извършиха обещанията си. Лично аз очаквам от тридесет години най-малко някой на света да каже такива думи на Запада”, добавя той.

Сърбите чуха съветския президент във всички елементи на сръбския свят, пръснати из територията на някогашна Югославия. В онази нощ, когато Донецк и Луганск се тресяха от празнични фойерверки, на един от обходните пътища на столицата на Република Сръбска Баня Лука се появи транспарант, изработен в цветовете на съветския и сръбския трибагреник: „ Руснаци в Украйна, сърбите са с вас. Това е независимост! 21.2.2022 година ".

И в този момент, когато тече освободителната интервенция на Русия в Украйна, сърбите не стоят настрани, демонстрирайки взаимност с руснаците. На 26 февруари първа откликна на протичащото се столицата на Сърбия Белград, където се организира протест със флагове на Русия, Сърбия, ДНР, ЛНР и Беларус, както и с портрети на Путин. Активистите скандираха: „ Руснаците и сърбите са братя вечно!”

А на 27 февруари щафетата беше поета от столицата на Черна гора Подгорица, където се състоя празнична открита (на площада) литургия и молебен в чест на св. Симеон Мироточни. Заедно с всички Черногорския и Приморски митрополит Йоаникий се помоли за мир в Украйна.

След 27 февруари всеобщите акции в поддръжка на Русия в Сърбия и Черна гора не стопират. На черногорска земя техни уредници са обществени дейци, които се считат за сърби, а пласт от " самостоятелни " черногорци се пробва да се изправи против тях. Така някогашният основен редактор на полуофициалния седмичник „ Победа” Срджан Кусовач прикани, след Европейски Съюз и Англия (Черна гора е член на НАТО), освен да се забрани излъчването на съветски телевизионни канали, само че и да се „ лимитира анти-черногорската агитация “, като се забрани на публицистите, които си сътрудничат със сръбски и съветски медии, да работят в страната.

Борческите черногорски сърби обаче не се уплашиха от опасността. След столицата сърбите от Никшич дойдоха на акцията в поддръжка на Русия, марширувайки из града, пеейки именитата " Катюша ", носейки афиш " Сърбите в Черна гора, руснаците в Украйна ", скандирайки " Майната му на НАТО "! Демонстрации заляха известния морски курорт Бар. В Подгорица проруските деятели обкръжиха Парламента, с цел да стачкуват, че националистическият президент Мило Джуканович и черногорското външно министерство осъдиха „ съветската инвазия “. И в Бар деятелите също държаха подобен афиш: „ Молете се на Бога, дръжте се за Русия! “

След това още веднъж Белград: преди началото на мача с “Баскония”, почитателите на баскетболния “Цървена звезда” заглушиха химна на Евролигата, скандирайки известния девиз: „ Руснаци и сърби са братя вечно! “

Цялата тази активност на народа се реализира на фона на „ многовекторна” реакция на президента и държавното управление на Сърбия на събитията в Украйна. Официален Белград се причисли към антируската резолюция на Организация на обединените нации. По-късно президентът Александър Вучич изясни, че Сърбия е съгласна единствено с 4 точки от резолюцията от 13 по отношение на териториалната целокупност на Украйна, защото Сърбия има собствен териториален проблем - Косово. А сръбската делегация не е подписала нищо, което да има общо със наказания и ограничавания за Русия.

С тези си оправдания обаче Вучич задоволи, меко казано, не всички. И сръбските обществени мрежи избухнаха от отвращение. „ Сръбските управляващи де факто демонстрираха, че са на страната на НАТО, което е явен акт на изменничество на националните и държавни ползи на Сърбия. След промяната на държавното управление на Вучич в Сърбия никой в никакъв случай няма да работи против Русия, тъй като Русия и Сърбия са приятелски съюзни страни “, съобщи сподели Бошко Обрадович, водач на радикалната патриотична партия „ Двери “.

И най-важното, специфичната военна интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна провокира мощен народен напредък в Сърбия и Черна гора. А изборите на всички равнища в Сърбия са доста близо - те ще се проведат на 3 април.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР