От края на февруари имаме тенденция към успокояване и падане

...
От края на февруари имаме тенденция към успокояване и падане
Коментари Харесай

ДКСБТ: Има тенденция към успокояване и падане на цените

" От края на февруари имаме наклонност към усмиряване и рухване на цените. Не може да кажем, че има дефлация, по скоро се укроти темпът на повишаване ", съобщи пред БНР Владимир Иванов - ръководител на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

" Към момента има едно задържане. Вече 4-ти месец съвсем сме без смяна. Единственото, което задържа и малко по-високи нива на база по отношение на предходната година, е неприятното време. Това визира директно предлагането на плодове и зеленчуци. Що се касае до главните хранителни артикули - яйца, пилешко месо, повишаване не записваме и това е към този момент 4-ти месец. При някои от продуктите имаме и понижение - най към този момент при олиото и яйцата. Известно понижение - към 7 до 8%, се получи и при млечните. Но на годишна база по отношение на цените на предходната година процентът варира сред 7,5 и 8,5%. Това е основно поради пресните плодове и зеленчуци, защото там вариациите са много съществени. Говорим за едно равновесие. За дефлация не можем да приказваме, защото сме с 9% над равнищата от предходната година ", уточни Иванов в изявление за предаването " Преди всички ".

Той регистрира, че няма смяна в цената на свинското месо. По думите му по-голяма част от модифицираното месо у нас е импорт. При него главната причина за повишаване на цената е повишението на разноските за труд.  

Според Владимир Иванов в големите вериги има български плодове и зеленчуци, само че те ползват много нападателна политика по отношение на нашите производители: 

" Нашите производители са слаби и не са в добра конкурентна позиция за резистентен диалог с тях. Очевидно е пристигнало времето да се окрупняват и да стартират да работят дружно ".

Според него пазарът на дребно евентуално ще реагира по-бавно. Бързо нарастват цените и постепенно спадат, акцентира той и добави:  " Дори да желаят избрани играчи да се задържат цени, мъчно ще се получи ".

Иванов прикани да не поддържаме практики, свързани с лакомия или нелегално държание, както и да спомагаме на контролните органи. 

По думите на ръководителя на ДКСБТ на интернационалния пазар се следи сериозен срив в цената на пшеницата и царевицата. Цената на олиото е на 3 пъти по-ниско равнище от пиковите стойности през 2022 година По думите му там няма какво и по какъв начин да провокира стресови обстановки. 4-ти месец и Организация на обединените нации записва намаляване на ценовите показатели на храните.

" Ще следим постоянен пазар. Най-малкото няма да забележим възходящи трендове. Обстановката като цяло се успокои. Пазарът е много по-спокоен. В момента следим естествени пазарни взаимоотношения. Няма по какъв начин да не сме подвластни от процесите, които стават в света. Ако забележим последващо повишаване или енергийна рецесия естествено е, че отново ще се разбърка всичко. Докато бушува боен спор, много мъчно може да се предвижда трайно и стабилно равновесие и то да се случи. Но сега няма фактори, които да допускат фрапантни процеси ", разяснява още Владимир Иванов. 

 Редовният кабинет също внася успокоение на пазара, добави той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР