От края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и

...
От края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и
Коментари Харесай

Едно зарядно за мобилни устройства в ЕС от 2024 г.

От края на 2024 година всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в Европейски Съюз, ще могат да употребяват едно зарядно устройство.

Това реши Европейският парламент. Изискването е тези устройства да разполагат с порт за зареждане USB от вид C. 

От пролетта на 2026 година това условие пък ще важи и за преносимите компютри. След влизане в действие на новите правила потребителите няма да се нуждаят от разнообразни зарядни устройства при всяка покупка на електронни артикули.

Освен това всички устройства към този момент ще имат идентична скорост на зареждане. Специални етикети ще осведомят за характерностите на зареждане на новите устройства, с цел да е ясно на купувача дали зарядното е съвместимо с електронния апарат, за който го купува.

Тези нововъведения ще оказват помощ на потребителите да спестят до 250 млн. евро от ненужни покупки на зарядни устройства, както и 11 000 тона електронни боклуци годишно. Предстои Съветът ще би трябвало да утвърди директивата, Държавите членки ще разполагат с 12 месеца, с цел да транспонират разпоредбите. Новите условия не се отнасят за артикули, пуснати на пазара преди датата на използване т.е. 2024 година. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР