От края на 2022 г. България е станала транзитна страна

...
От края на 2022 г. България е станала транзитна страна
Коментари Харесай

Превозвали транзит руско ядрено гориво през България

От края на 2022 година България е станала директна страна за транспорт на нуклеарно гориво. Това оказва се от отговор на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), от обществения указател на регулатора, както и от обява на фейсбук страницата на министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто. 

На 8 ноември в своята обява Сиярто показва след среща с министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа, че

през България и Румъния се прави директен транспорт на нуклеарно гориво за АЕЦ " Пакш ".

В унгарската централа се употребява нуклеарно гориво с генезис Русия, написа Българска телеграфна агенция. В обявата си външният министър на Унгария добавя, че доставките се правят с " ферибот от Русия за България ".

" Агенцията е издавала позволения за директен транспорт на нуклеарен материал, предопределен за Унгария, по реда на член 15, алинея 4, т. 17 от Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ) през 2022 година и 2023 година ", се показва в писмото, което е подписано от ръководителя на АЯР Цанко Бачийски (факсимилие от писмото е оповестено след текста).

Допълнителна информация в регистъра на АЯР демонстрира, че сходно позволение е издадено за първи път в края на 2022 година, като общият брой на позволителните документи е 7. Обяснението за останалите три е, че през територията на България пренос се " реализира и за други страни членки на Европейския съюз ".

Разрешителните са получени от компания със седалище в София.

От АЯР допълват, че " последният директен транспорт на нуклеарен материал, предопределен за Унгария, е сбъднат през четвърто тримесечие на 2023 година Агенцията издава позволение за транспорт на нуклеарен материал след постъпване на заявление ", като " към сегашния миг заявление за предстоящ директен транспорт не е постъпвало в АЯР ", се показва в писмото на регулатора.

Съгласно цената на АЯР всяко сходно директно прекосяване се таксува с 300 000 лева

За информация доставката на нуклеарен материал до блоковете в АЕЦ " Козлодуй " се заплаща по цената 50 000 лева. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР