От края на 2017 г. в средите на експертите по

...
От края на 2017 г. в средите на експертите по
Коментари Харесай

Асад ще строи молове и луксозни комплекси на мястото на разрушени квартали

От края на 2017 година в средите на специалистите по сирийската революция още веднъж стартира да се приказва за така наречен Декрет 66. За този документ става дума няколко пъти от началото на войната, само че от началото на офанзивата на сирийската войска в Източна Гута през февруари, полемиките станаха по-ожесточени.

Декрет 66 разрешава да бъдат осъществени „ промени върху противозаконни жилищни зони, които да се заменят с съвременни планове с усъвършенствани услуги “. През януари пълномощията, които дава Декрет 66 бяха разширени и се чака да бъде прибавен във всички територии под контрола на държавното управление в Сирия.

Ужасът в Алепо, показан с една-единствена фотография

Разрешение управляващите да строят каквото пожелаят

Новите пълномощия по този документ бяха утвърдени през януари 2018 година с решение на Народното събрание в Дамаск. Самият указ се трансформира в закон през септември 2012 година и разрешава на управляващите да унищожават незаконни жилищни зони в Дамаск, а на тяхно място да построяват затворени комплекси, съвременни здания като търговски центрове и сходни.

Възможното използване на този закон в цялостната му целокупност ще има съществени последствия за процеса на реорганизация на Сирия, за което бяха проведена към този момент няколко срещи на високо ниво, в това число с присъединяване на Европейски Съюз. Последната такава конференция с европейско присъединяване беше в края на предходната година.

Първоначално законът е промотиран от Башар Асад и се лимитира единствено за региона на Дамаск. Преди протеста в Сирия, управляващите подхващат изселване на цели зони в богатите квартали Маззе и Кафр Суса под предлог, че жилищата са противозаконни. И двата квартала се славят освен с новобогаташите си, само че и с близостта си до президентския замък. Именно в този регион са ситуирани административни здания и се канят непознатите делегации.

В Кафр Суса има план за първокласни жилища Марота Сити, който стартира да бъде изграждан преди няколко години. Втората зона, готова за „ почистване “, е Канауат, Басатин, Дарая и Кадам, което съставлява към 10% от площта на Дамаск. Изселването на жителите на тези региони – множеството от междинната класа и служащи - е планувано за тази година.

Според управляващите, Декрет 66 дава опция да се усъвършенства живота в предградията, а старите здания да бъдат сменени с нови и удобни жилища. И въпреки всичко, тези зони по стичане на събитията са и измежду най-бунтовните против ръководството на режима на Асад, което прави решението за изселването на жителите им още по-лесно.

Войната стопира проекта на огромните корпорации в Сирия да стартират разрушаването на здания, които да бъдат сменени от молове

През 2007 година е основан нов организационен проект за Дамаск, който би трябвало да влезе в действие през идващите години, само че е пресечен поради протеста през 2011. Особено апетитна за строителните компании е частта от Дамаск, която включва и Източна Гута, където жителите на сирийската столица нормално прекарват уикендите поради близостта й до центъра на града.

Асад напредва в Източна Гута с цената на стотици цивилни жертви

Според програмата на държавното управление, в плана Марота Сити би трябвало да бъдат издигнати нови 12 000 първокласни жилища за 60 000 души. Властите настояват, че комплексът ще сътвори 110 000 нови работни места.

Големите риби близки до Асад ще получат максимален дял от градежите

Проектът Марота Сити ще бъде построяват от някои от най-големите предприемачи в Сирия, които са надълбоко свързани с режима на Асад. Една от най-важните фигури измежду тях е Самер Фуз, поради поддръжката си за държавното управление, получи положителни позиции. Неговото семейство са дългогодишни членове на ръководещата партия Баас, а татко му – също предприемач – има близки връзки с бащата на Башар Асад, предходният президент Хафез Асад.

Други предприемачи, които ще получат контракти за градеж и присъединяване в плана Марота Сити, са Мазен Тарази, Анас Талас, Хаян Кадур и Маен Хайкал. Всички те са измежду главните спонсори на държавни компании и са с пряк достъп до държавното управление.

Според предвижданията на специалисти, след Дамаск вложения в градежи на първокласни здания ще има в Хомс. Градът е съвсем на 90% опустошен след години на удари и сражения. Планът за реконструкцията му е обсъждан от Китай, Европейски Съюз, Русия и Иран от 2016 година насам. Преди 2011 година, проектите за създаване на първокласни и затворени комплекси бяха посрещнати с рецензии от локалното население, защото плануват разрушение на частни жилища и фермерски зони. Днес, обаче, поради изселванията на опозиционните зони, пречките за реализиране на градежите, са минимални.

Докато бежанците са отвън Сирия, плановете могат да бъдат изпълнени

Ще се завърнат ли в Сирия бежанците

Разбира се, поради мащаба и не толкоз огромната си бистрота, която е свързвана с необятна корупция, плановете за градеж са посрещани с отрицание от жителите на засегнатите региони. След 2011 година обаче, огромна част от популацията е изселено или бяга отвън Сирия. Възможността завърнали се бежанци да получат опция да живеят в новите комплекси, издигнати на мястото на домовете им, е минимална.

Именно опцията бежанци да се завърнат е огромна спънка за сирийското държавно управление. Докато страните в Европейски Съюз пробват всичко допустимо да спрат и върнат милионите, бягащи от Сирия, режимът на Асад има за цел тези хора да останат допустимо по-дълго отвън рамките на страната.

В градове като Забадани, Дарая, Кусайр и Хомс, локалното население се е стопило с над 2/3 от броя си преди войната. Днес редица домове и земи са пусти. За сметка на това, обаче, от ден на ден се усилват случаите на разпределяне на „ дарове “ за милиции, подкрепящи режима на Асад, под формата на парцели. В селища около границата с Ливан, където изключително въздействие има Хизбулла, членове на ливанската организация получават опцията да се заселят. Такива случаи има в градовете Ябруд, Кара, Набък и Дейр Атия.

Декрет 66 дава опцията за градеж върху частни парцели, които държавното управление реши, че са противозаконни, само че и действителностите в Сирия спомагат за тази процедура. Според формалните данни, едвам 50% от земите са регистрирани преди войната, а 40% имат граници на парцелите, само че не са разказани. В допълнение, едвам 9% от бежанците са взели със себе си нотариалните актове от парцелите си, а немалка част от документите е развалена или унищожена поради сраженията.

Експерти чакат към 2 милиона души да изискат пояснение какво се случва с парцелите им – интернационалното право в тази ситуация им дава опцията най-малкото да получат данни. Този брой ще се усили с продължаването на войната, която този март навлезе в осмата си година.

Предвид действителностите в Сирия, обаче, надали всички тези хора ще получат документи за благосъстоятелност. Институциите, следени напълно от държавното управление, сега не са настроени благосклонно към бежанците или жителите на опозиционните региони.

Трудност основава даже напредването – многочислените пропускателни пунктове постоянно желаят позволение за придвижване от един в различен град, а тези разрешителни се дават от формалните управляващи. Допълнително, на жителите, избягали от насилието в страната, се изисква възнаграждение на налози и сметки за времето, през което са отсъствали, а това все още е непостижима задача за мнозина от бежанците.

С позволяването за градеж върху разрушени зони, Декрет 66 дава „ зелена светлина “ всички квартали и градчета, чието население е било изселено, да бъдат застроени с комплекси за симпатизанти на държавното управление или негови съдружници като съветски и ирански офицери. По този метод още един път би се трансформирала освен демографската, само че и обществената конструкция на сирийското общество.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР