От край време е известно, че по света пред закона

...
От край време е известно, че по света пред закона
Коментари Харесай

Акценти за 8-14 януари от Banker Weekly



От край време е известно, че по света пред закона всички са равни, само че у нас някой са доста по-равни от така наречен елементарни хора. И колкото по-нахални са тези богоизбрани човеци, толкоз повече порти се отварят пред тях. При това - по този начин безпроблемно, като че ли става дума за благотворителни акции, призвани да спасят планетата, да възвестят международния мир и да спасят от гладна гибел всички африкански и азиатски деца.

Поредната илюстрация за този нашенски модел лъсна преди десетина дни, когато стана ясно, че прислужниците на Темида от Административния съд в София за кой ли път са погалили нежно най-близкия сподвижник и съкровен бизнес-партньор на Ахмед Доган - Румен Гайтански-Вълка. И то не по какъв начин да е, а спасявайки от срутване потвърдено нелегално издигнатите прелести в Ловно стопанство " Искър ".

Колкото и запас да се влагa в изчистването на имиджа на единствената държавна банка - Българска банка за развиване (ББР), нейното въпреки и недалечно минало все я преследва. Преди дни (на 11 януари) Сметната палата разгласи одитната си програма за тази година. Сред единайсетте характерни одита, които се възнамеряват за 2022 година, на очи се набива задълбочената инспекция, която ще бъде осъществена точно в ББР. 

Пак ще вършим въздушен мост сред столиците на България и Северна Македония. И бързи влакове отново ще пуснем сред тях. Пак, тъй като от 30 години все едни и същи сънища сънуваме, само че като се събудим вършим тъкмо противоположното. Резултатите си ги знаем - и жп линията до Скопие е надалеч от довеждане докрай, и самолетите никакви ги няма, а автобусните линии не престават да обезлюдяват поради пандемията. Такива са транспортните действителности в навечерието на визитата на премиера Кирил Петков в македонската столица.



Никога гледната точка не е единствено една. Едностранчивото мислене и заклеймяването на нещо като само черно или само бяло е нездравословно. Търсенето на истината, която е постоянно по средата, не би навредило на никого. Особено, в случай че става дума за човешко здраве и живот, за права и отговорности. Да, колкото и да е необичайно, правата и отговорностите постоянно вървят дружно, ръка за ръка. Също като здравето и живота...

Близо две години си приказваме за ограничения, ваксини, световна пандемия и експертите търсят решението за излизане от тази рецесия. Оказа се, че универсално и единствено решение няма. Но пък хората избраха да са крайни в мнението си и да не одобряват непознатата позиция. Слепи и глухи за подбудите на съперниците ни, станахме по-опасни едни за други от самата пандемия.



Ще даде ли болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС) корав отпор на кандидатурата на Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен съд (ВКС)? Гласуването е планувано за 14 януари (петък), а борбата за най-високия на процедура правосъден пост се обрисува като следващ съдбоносен конфликт сред остарели познайници в управлението на правосъдната власт. Опозиционният профил на магистратите към Съюза на съдиите в България ще бъде показан този път от някогашен член на съвета в едни от най-скандалните му години, хвърлил оставка в символ на митинг против порочното кадруване при избора на правосъдни началници. 



За аксиома се приема, че сериозната политика, още повече държавничеството, изискват освен разсъдък и храброст, само че и опит. Когато би трябвало освен да се разрушава, само че и да се гради, опитът е този защитен механизъм, който предотвратява импулсивните стъпки, пък били те и плод на най-хубави планове.

Не бива да приравняваме политическия, управническия и просто житейския опит към биологичната възраст на индивида. Някои хора, както е известно, остаряват, само че не поумняват, в смисъл – не се учат от претърпяното. Редица велики държавници на съвременността са били относително млади (по стандартите на тяхното време и общество), само че са минали през кондензиран поток от тествания и това им е дало опция да оставят ярка диря в историята. Кемал Ататюрк е единствено един от известните образци. Други са били мъдри хора на уважавана възраст, видели какво ли не и все пак са запазили силата да водят напред народите си - тук незабавно се сещаме за Конрад Аденауер и Дън Сяопин.

Въпреки разнообразието обаче

младежите-държавници се броят на пръсти

и нормално завършват блестящата си кариера прибързано.

" Правителството реши непосредствено да компенсира загубите на ЕРП-тата и ЕСО с пари от държавния бюджет, което действително отстранява всевъзможен напън върху повишаването на тока. Не се е повишила цената нито от АЕЦ " Козлодуй “, откъдето се зареждат потребителите, нито от ВЕЦ-овете на НЕК. Напротив, тази година водите са повече и подкрепят тока от Водноелектрическа централа. Това, което нарастна е токът за механически потребности на ЕРП-тата и ЕСО, защото те купуват ток от борсата „ Ден напред “ и там разликата е в пъти. Но страната се намеси в бранша и не би трябвало да има напън върху цените за потребителите ", съобщи икономистът Георги Ангелов в изявление за " Студио Банкеръ ".



" Пандемията от Ковид-19 фактически послужи като катализатор на съществуващите процеси на смяна в потребителското държание. Ускори се почналата още преди този момент миграция от кеш към електронни разплащания. Според отчет на интернационалната консултантска компания " Макинзи " от октомври 2021 година, заплащанията в брой в света през 2020-а са намалели с 16 %.

Динамично е развиването в потреблението на платежни услуги и в България. Така да вземем за пример, броят на картовите заплащания, инициирани посредством виртуални терминални устройства ПОС, се е удвоил за последните пет години ", каза Нина Стоянова, подуправител, началник ръководство “Банково ” и член на Управителния съвет на Българска народна банка пред " БАНКЕРЪ "



" Адаптирането на националния стратегически проект към съдружното ръководство е част от промените. Започваме и сериозна осведомителна акция измежду всички аграрни производители. Фокусът ще е върху дребните и междинни стопани, за които установихме, че не разполагат с нужната информация какво следва да се случи. Още повече, че общата селскостопанска политика е част от зелената договорка – биологичното произвеждане, обработването на почвата. За да не се случи отново огромните производители да са готови, а дребните да не получат нищо ", уточни министърът на земеделието Иван Иванов пред „ БАНКЕРЪ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР