От концесията държавата се надява да получи над 1 млрд.

...
От концесията държавата се надява да получи над 1 млрд.
Коментари Харесай

И нискотарифни компании имат интерес към летище София

От концесията страната се надява да получи над 1 милиарда евро за 35 години.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Сделките на 2018: Слаб сезон с локални купувачи

Гинка Върбакова, Ахмед Доган, Брендо са най-активните българи при покупко-продажбите. На мястото на западните влизат източни притежатели
23 ное 2018
Европейска комисия намали прогнозата за икономическия напредък на България през 2018 година

Слабият експорт сви упованията за нарастването на Брутният вътрешен продукт до 3.5% тази година, а за 2019 остават без смяна - 3.7%
8 ное 2018
Опашка от европейски претенденти за летище София

Силно заинтригуваните от концесията са най-малко седем, което е над два пъти повече от предходния опит
5 окт 2018 Причината срокът за подаване на предложения за концесията на летище София да удължи до 29 януари е, че договорката провокира голям интерес от страна на нискотарифните компании, като доста от тях се обръщат с въпроси и запитвания. Това стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков по време на народен конгрес " Предприемачество. Развитие. Перспективи " на Предприемачи ГЕРБ в събота. Той не е приказвал с съответни имена и елементи. Основните нискотарифни компании, които преобладават трафика на столичното летище са Wizz air и Ryanair, като обаче и двете компании нямат бизнес като летищен оператор.

Решението е взето след съвещания с специалисти от Световната банка. По процедурата са заложени 3000 въпроса и заради размерът на работата, която е нужна по отговорите, от ведомството са решили да удължат периода, разяснява пред бТВ Желязков.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Крайната дата за подаване на предложения се отсрочва за повторно, откакто първичният период 22 октомври беше изменен на 22 ноември.

На опашка за концесия

Летище София притегля огромен интернационален интерес. Сред претендентите са оператори на летища в Германия, Франция, Испания, Англия, няколко великански фонда за сътрудници, индийски и корейски компании и съветската ВТБ. Manchester Airports Group (MAG) публично е декларирал желание да взе участие в конкуренцията в партньорство с китайската държавна компания Beijing Construction and Engineering Group International (BCEG). Друг постоянно спряган претендент е операторът на летището във Франкфурт Fraport, който е мажоритарен сътрудник в конционера на летищата във Варна и Бургас и проучваше софийският бизнес и в предходния опит за концесия. Летището в Цюрих също прояви интерес на финала на миналата прекъсната процедура и възнамерява да взе участие в този момент с фонда Meridiam.

От концесията страната се надява да получи над 1 милиарда евро за 35 години: първична сума от най-малко 660 млн. лева с Данък добавена стойност, още съвсем толкоз от годишни концесионни такси. Отделно има обвързване за 600 млн. евро вложения. Пътниците пък разчитат на по-добро обслужване и повече варианти за пътешестване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР