От конституирането на 44-то Народното събрание на 19 април 2017

...
От конституирането на 44-то Народното събрание на 19 април 2017
Коментари Харесай

Пеевски получава депутатска заплата без да ходи на работа, ДПС не коментира

От конституирането на 44-то Народното събрание на 19 април 2017 година до края на януари 2018 година, депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е отсъствал от пленарни съвещания 101 пъти, само че всичките му отсъствия са извинени, съобщива " Медияпул ", цитирайки отговор на администрацията на Народното събрание, възложен по Закона за достъп до социална информация.

От регистъра за неизвинените отсъствия на депутатите се вижда, че за това време националният представител от Движение за права и свободи няма нито едно " безпричинно неявяване " от пленарна зала. Пеевски има неизвинени отсъствия само от съвещанията на икономическата и земеделската комисия, в които членува от квотата на Движение за права и свободи.

Това на практика значи, че националният представител, който участва единствено на клетвата си като подобен при конституирането на Народното събрание, получава цялостната си работна заплата като народен представител без добавките, които му се поставят месечно за присъединяване в профилираните комисии към Народното събрание, оповестява " Медияпул " и пресмята, че за 10 месеца той е получил над 30 хиляди лв. от хазната.

Според Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) народните представители получават главно месечно заплащане равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правно отношение в публичния бранш, съгласно данни на Националния статистически институт. При безпричинно неявяване от три следващи или общо 5 пленарни съвещания за съответния месец на народния представител се прави удръжка, равна на две трети от месечното му заплащане, и Народното събрание не поема повече от една трета от спомагателните му разноски, така наречен безотчетни пари, планува още правилника.

Според член 136, т. 3 от правилника депутат, на който се постанова да отсъства по уважителни аргументи от съвещание на Народното събрание или от съвещание на комисия, авансово уведомява ръководителя на Народното събрание, надлежно ръководителя на съответната комисия.

След позволение на ръководителя на парламентарната си група Мустафа Карадйаъ депутатът Делян Пеевски е уведомил ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева за уважителните аргументи за отсъствията си, оповестява " Медияпул ", цитирайки отговора на администрацията на Народното събрание.

" Отсъствията на депутатите се позволяват от ръководителя на парламентарната група, които от своя страна уведомяват ръководителя на Народното събрание. Председателят на Народното събрание няма да пълномощия да извинява отсъствия на депутати, тъй като съгласно член 136 от ПОДНС режимът е осведомителен ", разяснява Цвета Караянчева пред " Медияпул ". От ГЕРБ обясниха пред " Дневник ", че на процедура отсъствията се извиняват от ръководителите на парламентарните групи, а шефът на Народното събрание единствено е известен за това. И от Българска социалистическа партия потвърдиха за същата процедура.

" Дневник " попита депутати от Движение за права и свободи редно ли е Делян Пеевски да получава цялостната си заплата без да върви на работа, само че те отхвърлиха коментар.

Пеевски е вносител на два законопроекта - против така наречен вторично плячкосване на КТБ, който бе признат на второ четене предходната седмица, и на промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, претекст за които било желанието за " транспарантна медийна среда ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР