От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърдиха с

...
От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърдиха с
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 2,75% от януари 2018 г.

От Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърдиха с 2,75% повишаване на природния газ от 1 януари 2018 година, оповестиха от КЕВР.

Регулаторът стимулира по-високите цени с изискванията по настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром Експорт ". От Комисията се преценяват с придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв..

Цената на природния газ за първото тримесечие, на която " Булгаргаз " ЕАД продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, е 352,65 лева на 1000 куб. м. или 33,39 лева./MWh (без данък и ДДС). Тя е с 2,75% по-висока от досегашната цена за ІV-то тримесечие на 2017 година Определена е въз основата на показаните данни и документи и след направени калкулации според прилагания ценови модел.

В одобрената от КЕВР цена на природния газ от 352,65 лева на 1000 куб. м. са включени съставния елемент за услугата " социална доставка ", която е 4,76 лева./1000 nm3. Включени е и съставния елемент " обвързване към обществото " от 1,35 лева./1000 nm3, която покрива разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества природен газ в газохранилището в Чирен.

Това е по отношение на Плана за деяние при изключителни обстановки. В тази цена не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа.

От КЕВР твърдят, че нарастването на цената на природния газ с 2,75 % няма да докара до повишение на цените на топлинната сила до края на отоплителния сезон. Цената на тока остава непроменена за клиентите на контролирания пазар.

От държавния регулатор твърдят, че цените на топлинната сила остават непроменени до края на отоплителния сезон, няма смяна и в цените на електрическата енергия за битовите и небитовите консуматори на контролирания пазар

Решението н КЕВР е след подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цени за I-то тримесечие на 2018 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти. Причината от регулатора да се произнасят за цената на газа всяко тримесечие, е че все още на пазара на природния газ няма конкуренция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР