От Комисията допълват, че назоваването на сдружението с такова име

...
От Комисията допълват, че назоваването на сдружението с такова име
Коментари Харесай

Мотивите на Скопие за отхвърленото име Цар Борис III: Предизвиква нетърпимост и напрежение

От Комисията допълват, че " назоваването на сдружението с такова име провокира напрежение и непоносимост в цялото македонско общество, той (Цар Борис Трети) е виновен за закононарушения, осъществени по време на българската окупация на Македония през Втората международна война, по време на която са премахнати стотици жители ".

" Специално е очебийно мнението, че неговото съдействие и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са директно виновни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на гибелта Треблинка ", написа в известието на Министерството на правораздаването.

Заключението от съвещанието ще бъде препратено на министъра на правораздаването, който да се произнесе за това дали Сдружението " Цар Борис Трети " от Охрид да бъде заличено от Централния указател на Република Северна Македония.

През сходна процедура, според измененията в Закона за сдруженията и фондациите преди седмица мина и Сдружението " Иван Михайлов " в Битоля, което към този момент е заличено от Централния указател.

Сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи " Цар Борис Трети " в Охрид е записано на 17 ноември 2021 година Откриването на помещението на сдружението бе съпроводено от митинги, проведени от " Левица " и подкрепени от ВМРО-ДПМНЕ. Името на сдружението бе оповестено за провокативно, а против неговото помещението бяха хвърляни камъни, табелата с наименованието бе чупена, беше нападнато и с огнестрелно оръжие, а секретарят на сдружението Християн Пендиков беше пребит, като съгласно обвиняването на прокуратурата това е осъществено от ненавист.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР