От Комисията дадоха пример – ако потребител в София плаща

...
От Комисията дадоха пример – ако потребител в София плаща
Коментари Харесай

КЕВР иска вдигане на парното с почти 40 на сто, а на тока – с 3, 3%

От Комисията дадоха образец – в случай че консуматор в София заплаща 100 лева за отопление на парно, от новия сезон сметката скача с 40 лв.
КЕВР излезе с решение за настояването повишаване в цената на парното и тока от 1 юли. От комисията планува увеличенито при електроенргията да бъде приблизително с 3, 3 %, а на топлото – с съвсем 40 на 100.

ПАРНОТО

Комисията за енергийно контролиране планува от 1 юли цените на топлинната сила за битови потребности да набъбнат приблизително с 39,26 % за цялата страна. Предлаганата от регулатора смяна е доста по-ниска от настояванията на енергийните сдружения за нарастване приблизително със 123,58%.

За битовите консуматори на „ Топлофикация София “ ЕАД цената ще бъде в размер на 136,82 лева./MWh, при настояща цена 98,48 лева./MWh, което е изменение с 38,93%.

Потребителите на „ ЕВН България Топлофикация “ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева./MWh, при настояща цена 99,55 лева./MWh, което е изменение с 23,26%.

Цената на „ Веолия Енерджи Варна” ЕАД се променя с 30,66 % и става 128,43 лева./MWh, при настояща цена 98,29 лева./MWh. Това на процедура значи, че консуматор в София със сметка от 100 лева за отопление на парно ще заплаща близо 139 лева през новия отоплителен сезон 2022/2023г.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния растеж на въглеродните излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна тези два съставния елемент съставляват приблизително 80 на 100 от техните разноски за произвеждане на топлинна сила.

Така да вземем за пример за „ Топлофикация София “ природният газ и излъчванията образуват 87,61% от цената на топлофикационната услуга, при „ Топлофикация Плевен “ – този дял е 85,52%, за „ Топлофикация Враца “ – 83,08%, за „ Топлофикация Перник “ – 81,68%. Сходна е обстановката и с останалите сдружения, където природният газ и въглеродните излъчвания също са определящи фактори за образуване на крайната цена – от 64,36% до 79,34%.

В резултат на внезапно повишеното търсене на природен газ в международен мащаб, а през последните месеци и заради военния спор в Украйна, цените на природния газ за потребностите на топлофикациите се усили съвсем четикрикратно- от 45 лева./МВч до над 160 лева./МВч, пишат още от Комисията.

Въпреки предоставените от държавното управление обезщетения за природен газ в общ размер над 220 млн. лева за интервала декември 2021-април 2022 година, топлофикацията са натрупали спомагателен недостиг от разноски за газ над 500 млн.лв. Само за „ Топлофикация София “ насъбрания недостиг през миналия интервал е в размер на към 350 млн. лева

ТОКЪТ

Комисията за енергийно и водно контролиране предлага цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли да бъде променена приблизително с 3,3 %.

За клиентите на „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ / плановете сочат нарастване на крайната цена с 2,39 %, за „ ЕВН България Електроснабдяване “ – с 3,46 %, за клиентите на „ ЕНЕРГО-ПРО Продажби “ – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги.

За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, КЕВР е приложила регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за контролирания пазар. Делът на електрическата енергия от АЕЦ Козлодуй се усилва до 30%. Намалява се цената на електрическата енергия от хидроцентралите на НЕК. Тези ограничения дават опция с цел да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на ЕСО и на електроразпределителните сдружения „ ЕВН България Електроснабдяване “, „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби “.

С подхванатите от КЕВР регулаторни ограничения общото нарастване за битовите консуматори е единствено 3,3% за интервала 1.07.2022-30.07.2023 година По този метод те са предпазени от високата динамичност на цените на енергийните пазари, които доведоха до растеж от 45% за семействата в останалата част на Европа.

И двете оферти подлежат на разглеждане, разискване и гласоподаване на 1 Юли 2022г.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР