От колоса в електронната търговия Amazon до звездата в социалните

...
От колоса в електронната търговия Amazon до звездата в социалните
Коментари Харесай

Технологични гиганти ограничават наемането на служители

От колоса в електронната търговия Amazon до звездата в обществените мрежи Фейсбук - американските софтуерни компании, които в миналото се разрастваха безкрайно, ограничиха наемането на чиновници, с цел да устоят на бурните времена.

Интернет колосите, които претърпяха взрив на бизнеса по време на пандемията, понесоха удари от инфлацията, войната, проблемите с доставките и връщането на хората към метода на живот отпреди коронавирус.

Затягането на коланите беше постоянно срещана тематика, когато огромните софтуерни компании съобщаваха за облагите си от първите три месеца на тази година.

Meta съобщи пред анализатори, че задачите за наемане на чиновници се поправят, защото продължава да гледа към светлото бъдеще.

" Редовно преоценяваме нашия набор от гении в сходство с потребностите на бизнеса ни и в светлината на насоките за разноските, дадени за този интервал на облаги, и, надлежно, забавяме растежа му ", съобщи представител на Meta пред Агенция Франс Прес.

" Въпреки това ще продължим да усилваме работната си мощ, с цел да подсигуряваме, че се фокусираме върху дълготрайното влияние ".

Базираният в Сиатъл Amazon - вторият по величина шеф в Съединени американски щати, разкри, че редиците му са прекомерно раздути, откакто приключи предходната година с повече от два пъти повече служащи, в сравнение с през 2019 година

Тъй като през първото тримесечие на тази година разпространяването на разновидността Omicron на Covid-19 се забави и служащите се върнаха от отпуск, Amazon " бързо мина от дефицит на личен състав към остатък ", съобщи пред анализатори основният финансов шеф Брайън Олшавски.

Twitter удостовери, че изрично е прекратил наемането на чиновници и даже е посочил вратата на няколко висши ръководители, защото е изправен пред усвояване от страна на Илон Мъск - най-богатия човек на планетата.

Мъск изпрати в петък смесени послания по отношение на препоръчаното от него придобиване на Twitter.

Рано сутринта той съобщи, че поглъщането на стойност 44 милиарда $ е " краткотрайно спряно " в очакване на въпроси по отношение на оценките на компанията за обществени медии за броя на подправените сметки или " ботове ".

Два часа по-късно непредсказуемият основен изпълнителен шеф на Tesla написа в Twitter, че " към момента е зает с придобиването ".

" Точно в този момент нашата промишленост се намира в доста сложна макросреда ", съобщи в петък в туитър основният изпълнителен шеф на Twitter Параг Агравал.

" Няма да употребявам договорката като опрощение, с цел да избегна вземането на значими решения за здравето на компанията, нито пък някой водач в Twitter. "

Главният изпълнителен шеф на пионера в региона на споделените пътувания „ Uber “ Дара Хосровшахи съобщи, че " наемането на чиновници ще се третира като привилегия ", съгласно имейл до чиновниците, забелязан от CNBC.

Въпреки че огромните софтуерни играчи заобикалят уволнения, свързани с бюджета, подобен не е казусът с платформата за търговия с акции Robinhood или Cameo - приложение, което продава персонализирани видео послания от известни персони.

През април Robinhood съобщи, че ще редуцира близо 350 позиции, което съставлява към 9% от работната мощ. Cameo неотдавна приключи договорите на 80 чиновници, съгласно новинарския уеб страница The Information.

Причини за съкращенията

Причините за ограничението, замразяването или съкращаването на личния състав са разнообразни.

Meta да вземем за пример отдаде част от виновността на смяна, направена от Apple в софтуера на известните ѝ мобилни устройства, която попречва събирането на данни за потребителите за по-ефективно ориентиране на рекламите.

Междувременно Uber заяви, че е претърпял огромна загуба през първите три месеца на годината, макар възобновяване на бизнеса със споделени пътувания.

Загубата съвсем напълно се дължи на преоценката на дяловете в Grab и Didi в Азия и основаната в Съединени американски щати компания за самостоятелно шофиране Aurora, се споделя в доклада за приходите.

Общ фактор за доста интернет компании обаче е, че бързото наемане на чиновници, осъществено по време на пандемията, е довело до наднормен брой чиновници в по-слаби времена.

" Много софтуерни компании задоволяваха това търсене със незабравим растеж на цифровите услуги като през последните две години набираха личен състав и увеличаваха видимо бизнеса си ", сподели Тери Крамер, помощник в бизнес учебното заведение на Калифорнийския университет.

" Разумна част от това, което следим в този момент, съгласно мен е естествената зрялост на възприемането на технологиите - когато фирмите не могат/не би трябвало да не престават да порастват със същите темпове. "

Друг фактор, който има огромна тежест, е инфлацията, която увеличи разноските като цяло и стегна потребителските бюджети.

Централната банка на Съединени американски щати непрестанно покачва лихвените проценти през тази година, което оскъпява заемите за фирмите.

На Уолстрийт показателят S&P 500, включващ акциите на софтуерния бранш, е понижен с повече от 22% от началото на годината, а софтуерният Nasdaq е понижен с малко повече.

Анализаторът на Wedbush Даниел Айвс посъветва вложителите да не се опасяват от повтаряне на епичния Dot-com срив от края на 90-те години.

" Това не е Dot-com Bubble 2.0 ", сподели Айвс в записка до вложителите.

" Това е солидна свръхкорекция в среда на по-високи лихвени проценти, която ще докара до раздвоена софтуерна лента с ясно изразени " имащи " и " нямащи ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР