От Коалиция „Да спасим горите и горския сектор в България”

...
От Коалиция „Да спасим горите и горския сектор в България”
Коментари Харесай

Бракониерството в България е в огромни, невиждани мащаби

От Коалиция „ Да спасим горите и горския бранш в България” излязоха с отворено писмо до държавниците в България, загрижени за бъдещето на най-голямото естествено и национално благосъстояние у нас – горите.

От организацията разказват наслагвани с десетилетия проблеми, които през последните години и месеци се изострят в допълнение поради рецесията, подбудена от пандемията COVID-19.

Коалицията напомня, че противозаконното плячкосване на дървесина е в размер към 2 милион и 500 хиляди куб.м годишно (според данни и разбори на WWF-България), което най-често се прави посредством ловко възползване от недостатъци в настоящата поднормативна уредба и обезпечаване на партиен чадър на реализатори на противозаконни действия.

Бракониерството е в големи, невиждани мащаби, пишат възмутени от " Да спасим горите и горския бранш в България ".

Ето и цялото им послание:

ДО:

АГЕНЦИИ И СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ - Политическа партия „ ГЕРБ “

Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА – Политическа партия „ Българска социалистическа партия “

МУСТАФА КАРАДАЙЪ – Политическа партия „ Движение за права и свободи “

ВАЛЕНТИН СИМЕОНОВ – Политическа партия „ НФСБ “

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ – Политическа партия „ Вътрешна македонска революционна организация “

ВОЛЕН СИДЕРОВ – Политическа партия „ АТАКА “

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ – Политическа партия „ ВОЛЯ “

ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

НА

Коалиция „ Да спасим горите и горския бранш в България”

През последните дни и месеци сме очевидци на обществено-политическо напрежение, съпроводено с цивилен митинги в София и редица други градове в страната.

Като представители на браншовите организации от горския бранш, както и на загрижени за ориста на

Националното горско благосъстояние жители в Република БЪЛГАРИЯ, сме упълномощени да заявим следното:

Горите на Република България са:

– 4,1 млн. хектара ~ 34% от територията на страната

– Имат повече от 600 млн. м3 общ ресурс на дървесина

– Реализират 15,5 млн. м3 междинен годишен приръст

– Включват 76% държавни, ~13 % общински и ~11% частни горски територии

– Осигуряват 85% от водите - поддържат източници за над 4 милиарда м3 годишно

– Местообитание на 3750 висши растителни типа, 383 типа птици и 94 типа бозайници

Най-голямото естествено и национално благосъстояние на Република България

Най-важният и главен природообразуващ фактор на територията на страната с трансгранично значение

Огромен запас от многочислени възобновими горски артикули, някои със стратегическо значение

Източник за многочислени и скъпи специфични функционалности и екосистемни услуги

Убежище на неповторима дива природа, биоразнообразие и генетичен фонд

Фактор и гаранция също по този начин и за качество на живот на българите

Поминък на над 1 млн. българи

Елемент от националната сигурност на страната

Завет за запазване от нашите родители

Отговорно и с паника

признаваме, оценяваме, и порицаваме:

В основата на настоящето спешно положение на горите и горското стопанство, Коалицията открива наслагвани с десетилетия проблеми, които през последните години и месеци се изострят в допълнение поради рецесията, подбудена от пандемията COVID-19. Ето някои от главните проблеми:

– Драстично понижаване на средствата за стопанисване на горите, една огромна част от тях, се влагат по доклад, само че на процедура се източват и разграбват.

– Злоупотреба с нерегулиран, съгласно условията на чл.19 от Конституцията на Р. България, натурален и институционален държавен монопол в горското и ловното ни стопанство. Установените със Закона за горите '2011 г държавни предприятия не помнят, че имат специфични функционалности и своеволно поддържат държание на еднолични търговци, ползвайки обществен русурс. Стопанската администрация има главен приоритет дърводобива и облагите от него и към този момент не се занимава с решение на значимите лесовъдски практики свързани с запазване, отбрана и стопанисване на горите.

– Нараняване на българската гора (от всички типове собственост) от пресилени и/или незаконни/нерегламентирани сечи, което води до утежняване на нейното положение, понижаване на нейните обществени и екологични функционалности, което на доста места води до съществени естествени бедствия с големи непредвидими последствия, материални и финансови загуби, а локалното население и до недостиг на дърва за огрев. В стопански проект, тези практики ощетяват освен предприемаческия бизнес, само че също по този начин държавния бюджет (чрез дължимите данъчни и други вноски), и понижават средствата за стопанисване на горите.

Незаконното плячкосване на дървесина е в размер към 2 милион и 500 хиляди куб.м годишно /според данни и разбори на WWF-България/, което най-често се прави посредством ловко възползване от недостатъци в настоящата поднормативна уредба и обезпечаване на партиен чадър на реализатори на противозаконни действия. Най-често грабежите се насърчават и прикриват от овластени държавни чиновници и партийни функционери от всички политически сили (на общинско/областно ниво).

– Дърводобива и стопанската активност са доведени отвън лимита за естествени стопански и конкурентни взаимоотношения, тъй като са обрасли от сива, престъпна стопанска система. Тя се насърчава на локална почва от мафиотски взаимовръзки с служители и политически функционери и от едностранно поставяни нечестни условия в състезанията. Малките компании, с цел да оцеляват, се принуждават да играят не по разпоредбите, а сами да ги заобикалят.

– Тотално централизиране на приходите и разноските, цялостен неуспех в комерсиалната и ценова политика на предприятията. Ниските цени за услугата «дърводобив» не разрешават да се излезе от омагьосания кръг на нискоефективните и увреждащи гората технологии, а в същото време високите цени за продаваната дървесина карат дървопреработвателите да купуват по-евтина суровина от чужбина. Като логически резултат от тези дълговременни диспропорции – голям брой работещи дребни компании са принудени да приключват

активността си, невъобразим недостиг на квалифицирана работна ръка (дори въобще на работници) и на способени, почтени, милеещи за гората специалисти; мощно лимитирани вложения за промяна на амортизирания машинен парк.

– Неефективно, непрозрачно и порочно разходване на фонд вложения в горите, който е обществен. Повечето новопостроени горски пътища към този момент са за главен ремонт;

– Държавните контролни органи в системата на горите – Изпълнителна организация по горите и Регионални ръководства, редовно са недофинансирани от МЗХГ. Бавно и методично те се довеждат до обезкървяване и цялостно обезличаване.

– Бракониерството е в големи, невиждани мащаби. Дивечовите ресурси понижават като количество и качество. Нерегламентиран и неуместен разход на средства, планувани за подкрепяне стопанисването и ловностопанската активност ощетява и отблъсква милеещи за дивеча дейци и структури, до момента в който въпреки това шепа олигарси господстват с държавните обществени парцели и запаси.

– Безотговорно, безгрижно и зловредно чиновническо държание на чиновници на МЗХГ, и като резултат – два програмни интервала фрапантно неусвояване на европейските средства, предопределени за горите и горското ни стопанство. Под-мярката за конкурентоспособност въобще не е отваряна

– В нарушаване на Закона за обществените предприятия, към момента не са преобразувани основаните със Закона за горите'2011 държавни предприятия по чл.62, ал.3 от Търговски закон, съгласно условията на §2, ал.3 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗПП – като такива с най-вече търговски (стопански) функционалности.

НЕ съдебна експертиза ОСЪЩЕСТВИ ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ ОТ 2011 Г – РАЗДЕЛЯНЕ НА БРАДВАТА ОТ МАРКАТА, НАПРОТИВ – ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЕЙНОСТИ съдебна експертиза ПРЕХВЪРЛЯТ ВЪРХУ СТОПАНСКИТЕ СТРУКТУРИ КЪМ МЗХГ, ВКЛ.КОНТРОЛНИ, А КАКТО ЛИЧИ ОТ ВЕЧЕ КАЗАНОТО, ТОВА ГАРАНТИРА ОЩЕ И ОЩЕ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ.

НЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ НАЙ-ВАЖНИТЕ МЕРКИ НА ПРИЕТАТА ОТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ «СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ГОРСКИЯ СЕКТОР 2013-2020 Г» И СЪОТВЕТНИЯ «СТРАТЕГИЧЕСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ГОРСКИЯ СЕКТОР».

Във връзка с всичко изброено,

Ние, цитираните представителите на браншовите организации от горския бранш на България, дружно със загрижени за националното ни горско благосъстояние жители, насочваме до политическите партии и всички жители, заинтересувани групи и виновни институции, следния

П Р И З И В:

– Единство на всички конституционни управляващи и представители на синдикати и Неправителствени организации по повод ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА ЗАКОНОНАРУШЕНИЯТА В ГОРСКОТО И ЛОВНО СТОПАНСТВА на Републиката, за опазването на българската гора и дивата природа.

– Политически консенсус за правенето и приемането на експертен, необятно обсъждан и публично подсилен НОВ, АНТИМОНОПОЛЕН ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ и нова Национална тактика за развиване на горския бранш.

– Възстановяване ранга на националното горско ведомство – ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ Пожарна охрана ГОРИТЕ или Министерство на горите и горската индустрия, с което да се възвърне разрушената единна, ефикасна, многофункционална и сложна горскостопанската система.

– ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ на държавната горска администрация и Създаване на работещи публични структури на районно и национално равнище с представители на гражданското общество; Реални благоприятни условия за публично-частно партньорство; Система от справедливи критерии за професионализъм и честност, бистрота, гласност, конкурсно начало, равни благоприятни условия за развиване в кариерата.

– Признаване на ГОРСКИЯ СЕКТОР за ОСНОВНА ЧАСТ на ЗЕЛЕНАТА ИКОНОМИКА както е в останалите страни членки на Европейски Съюз. Достъп до средствата планувани за зелената стопанска система. Законодателни промени за по-широка приложимост на дървесината в бита, строителството и индустрията, като мярка за нисковъглеродна стопанска система.

– Издигане ролята на Дърводобива (основен инструмент за реализиране на лесовъдски цели, ориентирани към възстановяване положението на гората), като главен и най-съществен сегмент от цялостната възпроизводствена верига, обезпечаване на условия за неговото възобновяване, подсилване и модернизиране, с цел да може да усилва добавената стойност от горите, а не да лишава от нея, да опазва биологичното многообразие в горите, а не да го ощетява, да носи задоволство и разцвет на селските региони, а не да ги обезлюдява.

– Институционализиране на взаимоотношенията в бранша с ясно обозначени, равнопоставени структурни единици на главните групи заинтересувани лица – държавна горска администрация (контрол и регулация), притежатели на гори, държавна стопанска функционална единица, отрасъл горско стопанство и дърводобив, отрасъл дървопреработвателна и мебелна индустрия, всичките с еднакъв глас и значение. Законодателна наредба и основаване на Национален горскостопански съюз, по образеца на други аналогични секторни политики (ловно стопанство, строителство, опазване на здравето и др.), който да сплотява съществуващите браншови структури.

– Максимално бързо превръщане на основаните със Закона за горите държавни предприятия по чл.62, ал.3 от Търговски закон съгласно условията на Закона за обществените предприятия - §2, ал.3 на ЗПП. Едновременно или следващо консолидиране на 6-те Директива за птиците в единна конструкция с усъвършенстван състав, роля и функционалности.

– Изменение на Закона за лова и запазване на дивеча и приемане на Национална тактика за стопанисване на дивеча, ловното стопанство и лова, след което да се приготви и одобри нов закон.

София, 31.08.2020 година

БРАНШОВО СДРУЖЕНИЕ „ АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ГОРИ “ – инж. Светослав Петров

БРАНШОВО СДРУЖЕНИЕ НА ПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕСОВЪДИ И ГОРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ В БЪЛГАРИЯ – БУЛПРОФОР – инж. Антоний Стефанов,

АСОЦИАЦИЯ НА ДЪРВОДОБИВНИТЕ ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ – инж. Цветан Цонев

НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ДЪРВОДОБИВНИТЕ ФИРМИ И ФИРМИТЕ ИЗНОСИТЕЛКИ НА ДЪРВЕСИНА – инж. Димитър Николов

ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, ПОЖЕЛАЛИ ДА НЕ съдебна експертиза ПОСОЧВАТ ИМЕНАТА ИМ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР