От КНСБ предлагат в трудовото договаряне да има повече от

...
От КНСБ предлагат в трудовото договаряне да има повече от
Коментари Харесай

КНСБ: Трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата

От КНСБ оферират в трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата според от образованието на трудещите се, сподели в пресклуба на Българска телеграфна агенция във Велико Търново, президент на синдиката. 

Освен договарянето на националната минимална заплата, съгласно синдикатите, би трябвало да има още две национални минимални заплати – минимално възнаграждение за работещ със приблизително обучение, както и минимална заплата за работещ с висше обучение, съгласно условията на длъжността, която се заема. Основната национална минимална заплата да бъде за хората без висока подготовка и умения, а над нея да има още две, добави Димитров. По думите му сходни практики има и в други европейски страни.

Пред публицистите Димитров разяснява, че до 15 ноември 2024 година, България би трябвало да приведе към трудовото си законодателство европейската инструкция за съответни минимални работни заплати в Европейския съюз (ЕС) и насърчаването на груповото трудово договаряне. За задачата синдикалистите ще посетят над 150 предприятия в цялата страна, като на срещите ще срещнат синдикалните членове с спомагателните права, които въвеждането на директивата и смяната на трудовото законодателство ще им подсигурява.

С смяната на най-малко пет закона ще бъде обезпечена прозрачността на заплащането и отпадането на така наречен фирмена загадка за размера на главните заплати в предприятието. След вярното транспониране на директивата е планувано да бъде подтиквано правото на синдикално сдружаване вътре в предприятията, а в случай че това бъде лимитирано от работодателя, той ще носи наказателна отговорност, уточни вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов.

Друга цел е да бъдат увеличени груповите контракти в другите браншове, защото все още груповите трудови контракти на браншово ниво са едвам 12. Важно е страната да приготви проект за справяне с прехода във връзка с така наречен Зелена договорка във всички браншове – енергетика, селско стопанство, строителство, превоз и други, като заложи буферни механизми, с цел да не се стигне до редуциране на служащи, сподели другият вицепрезидент на организацията Огнян Атанасов.  

Според данните за предходната година, с които КНСБ разполага, наетите на минимална работна заплата у нас са 437 306 души, което е 19,7 % от работещите. За Велико Търново броят на работещите против минимално възнаграждение е 16 601 или 26 %, демонстрира справката. Във Великотърновска област синдикалните членове са над 10 000, заяви Васил Тодоров, районен координатор на КНСБ.

Като част от акцията пред постройката на Общината е открита синдикална шатра, на която специалистите на конфедерацията дават трудовоправни съвещания на служащи и чиновници. Приемат се сигнали за нарушавания на трудовите права, правото на сдружаване и други проблеми.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР