От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява

...
От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява
Коментари Харесай

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса

От каква поддръжка се нуждае българският бизнес, с цел да устоява в изискванията на инфлация, световна конкуренция и война и стопанската система ни да пораства по-бързо? В последните дни в бюджетната комисия на Народно събрание се състоя сериозна полемика в БСК във връзка актуализацията на бюджета – за поддръжка на бизнеса от позиция на високите цени на електрическата енергия. От бизнеса реагираха остро за това, че от 1 юли поддръжката стопира и евентуално ще има затворени предприятия и освободени служащи.

Ето по какъв начин българският бизнесмен Ивайло Пенчев разяснява тематиката в " Нашият ден " по БНР:

" В която и да било конюнктура, в която и да било страна бизнес, който желае директни заплащания, директна поддръжка не би трябвало да бъде слушан. Хората, които го желаят или са комплицирани, или желаят да прецакат всички останали.

Единствената рационална от социална позиция поддръжка за бизнеса е да му понижават налози и регулациите. Това е добре за всички хора, освен за бизнеса – по-ниски налози и по-малко и по-прости регулации. Това е всичко. Този, който желае парите на другите (било то предприемач или не), няма никакви учредения и не би трябвало да бъде слушан. Исканията на бизнеса за дотации са нечестни, неправилни, неоснователни. И аз имам доста бизнес и доста ток заплащам, и в случай че страната ми заплаща сметката за ток, ще благоденствам. Ама това не е почтено.

Не е работа на страната да оказва помощ на бизнеса и не е работа на бизнеса да желае помощ от страната.

Когато пазарната конюнктура се промени, цената на някакъв запас се трансформира, цената на труда се трансформира. Пазарът е живо и комплицирано нещо. Там цените на всевъзможни неща непрекъснато играят нагоре-надолу. Идеята, че страната може да се намеси в свободния пазар, да го контролира и да компенсира компликациите на свободния пазар, съществува (има Маркс и Енгелс... Кейнс). Бая народ се е пробвал, само че всички са се провалили.

Сегашните претенции за помощ за бизнеса нямат фундаментална икономическа и идеологическа аргументация. Те са просто тарикатски вопли.

Ивайло Пенчев има вяра в самодейността на частния бизнес, само че е песимистичен във връзка с нововъведенията, еднорозите, конференциите на евродепутати и така нататък

По мотив актуализацията на бюджета, Пенчев предложи: " Ако зависеше от мен, изрично нямаше да усилвам дълга – небалансираните бюджети са позор за майстора, а бюджетите на недостиг – двоен позор за майстора! Нямаше да трансформирам простата скица за събиране на Данък добавена стойност. Предлагам да се понижат директните налози, само че без да се усложнява данъчната система. В мътна вода тарикатите ловят риба... "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР