От , журналист, живеещ в БелгияБългария за пореден път започва

...
От , журналист, живеещ в БелгияБългария за пореден път започва
Коментари Харесай

Как е в Белгия? Има лични лекари, но реално „Лекарски къщи“ се грижат за пациентите

От, публицист, живеещ в Белгия

България за следващ път стартира първи проблясъци за промяна в опазването на здравето. Поредното държавно управление, което се пробва да приближи стандартите в здравното обслужване до тези в Западна Европа. На прицел в този момент е общопрактикуващият доктор или така наречен Джи Пи.

Още нероден Петко и към този момент се чува писък и рецензии по какъв начин това ще рефлектира върху елементарния пациент. И при потребност той ще се наложи да търси експерти по обща медицина в незабавните отделения. Целта на тази смяна е да се облекчи системата. За няма и седмица, откогато е пусната тази концепция, огромна част от общопрактикуващите лекари се оповестиха изрично срещу предвижданата смяна.

Нека погледнем по какъв начин действа системата в една Белгия да вземем за пример. Да стартираме от там, че за разлика от България пациент не може да отиде непосредствено в незабавен център преди да ориентиран от персоналния си доктор. На него се звъни непосредствено, той преценя дали лекуването ще продължи в домашна среда или ще се наложи пренасочване за болница. След съответното направление пациентът може да отиде в болнично заведение.

В случай че болният отиде непосредствено в Бърза помощ ще се наложи да заплати колосални такси за здравното обслужване. Правя една скоба, че здравната система на кралството изисква всеки белгиец да заплаща наложителна здравна застраховка към една от Касите. Препоръчително е да заплаща и още една незадължителна застраховка, при положение на болничен престой. И в случай че отидете непосредствено в болнично заведение без лекарско ориентиране, насъбраните средства по двете застраховки може и да не ви стигнат да покриете разноските по престоя в болничното заведение. Задължителното пренасочване само от персоналния доктор се прави за облекчение на болничната система от неспешни случаи.

Що се отнася до другата стартирана концепция, че пациентът ще загуби, в случай че му се постанова да посещава няколко експерти по обща медицина, а освен своя персонален доктор. Тази процедура също е доста известна в Белгия и по никакъв метод не затруднява пациентите. В страната действат така наречен „ Лекарски къщи “ (Huisarts), т.е. един пациент при потребност може да бъде стихотворец от повече лекари. Това обаче не анулира задължението за избор на персонален доктор. Как действа тази система.

Пациентът отваря уеб страницата на къщата и вижда лист от десетина лекари. На страницата всеки от тях в детайли е разписал за седмицата дали е в кабинета, приема съвещания единствено по телефон или отсъства. Пациентът преценя, че в този ден и час му е комфортно да посети някои от лекарите.

На място медикът отваря в детайли здравното досие на пациента, вижда каква е историята на болестта, направени прегледи и рекомендации на медици в предишното, дали е посещавал болница, какви лекарства са изписани от неговите сътрудници. Всичко това икономисва време и старания пациентът да изяснява на дълго и на необятно какво е боледувал, а лекарят бързо се ориентира в диагнозата.

Медицинското досие в детайли разказва още и мемоари на персоналния общопрактикуващ доктор. В случай на потребност лекарят от „ къщата “ може да се съветва със своя сътрудник или пък да звънне в болничното заведение за повече информация по направени проучвания.

И още нещо във връзка с потребителските такси. Пациентът е задължен да поеме 25% от общата сума на потребителската такса. Останалите 75% се поемат от Касата. Така че, в случай че ви се наложи да платите 11 евро потребителска такса при посещаване в Hiusarts вие плащате сумата, лекарят ви дава разписка, която със специфични стикерчета изпращате до здравната каса надплатената сума от 8.25 евро ви се възвръща.

От близо месец обаче системата още повече е опростена, с цел да не се постанова заплащания и връщане на суми. Пациентът при доктор заплаща 25% от нужната потребителска такса, а Касата заплаща непосредствено на лекаря останалата сума. Така че концепцията за няколко лекари да поемат един пациент не е по никакъв начин неприятна, само че първо е належащо създаване на изцяло електронно досие, каквото все още не виждам да се прави в България.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР