От известно време в Европа се вихри сериозен дебат по

...
От известно време в Европа се вихри сериозен дебат по
Коментари Харесай

Ще забавят ли ограниченията за Huawei развитието на 5G в Европа?

От известно време в Европа се вихри сериозен спор по въпроса дали да се вземат поради апелите на Вашингтон за налагане на забрани против китайския софтуерен колос Huawei Technologies. Големите телекомуникационни оператори пък предизвестяват, че сходен ход може да забави внедряването на 5G с години.

Главният изпълнителен шеф на Nokia, Раджийв Сури, обаче изрично не счита, че лимитираният брой снабдители ще забавят революционализирането на мрежата. Според него същинската причина за изоставането на Европа от Съединени американски щати във връзка с 5G инфраструктурата е обвързвана със забавянето при разпределянето на спектъра за операторите, както и на високите разноски при търговете в страни като Италия.



Администрацията на американския президент Доналд Тръмп лобира нападателно европейските ѝ съдружници да не дават достъп на Huawei за присъединяване в построяването на 5G инфраструктурата, заявявайки, че компанията е прекомерно тясно обвързвана с китайското държавно управление и оборудването ѝ може да бъде употребявано за кибер шпионаж.

Huawei изрично отхвърля тези обвинявания, като ръководителят на компанията Гуо Пинг разгласи по време на Mobile World Congress в Барселона, че в никакъв случай няма да разреши която и да било страна да конфигурира шпионско съоръжение.

Nokia, вторият по величина състезател на този пазар след Huawei, предизвести, че стартът през 2019 година може и да е слаб, само че през 2020 година се чака сериозен напредък, защото внедряването на 5G ще се форсира. Иначе, финландската компания разгласи основна победа в Австралия, която забрани Huawei, заявявайки, че ще даде 5G мрежа за закрепен безжичен достъп на оператора Optus, а до март ще бъдат пуснати 50 уеб страницата, отговарящи на новия стандарт.

На първо място, Nokia ще даде на стеснен брой клиенти на Optus супер-бърз безжичен интернет, който може да поддържа няколко устройства и в това време да доставя видео с висока резолюция. Освен това, компанията е постигнала сделка с Korea Telecom да организира 5G изследвания за автоматизация на услуги, виртуализация на мрежи и други, което би разрешило на голям брой мрежи да работят в споделена инфраструктура.

Компанията възнамерява и да си сътрудничи с английската Vodafone за дейни антени, с цел да увеличи потенциала на 5G и да понижи разноските, както и съглашение с индийския оператор Bharti Airtel за осъществяване на тествания, които ще спомогнат за ускорение на 5G интервенциите.

Бързото внедряване на 5G зависи и от това дали антитръстовите регулатори разрешават на телекомуникационните пазари да се консолидират, счита Сури, като прибавя, че това ще сътвори по-силни играчи, способни да създадат големите вложения, нужни за надграждането на мрежите.

Това се отнася както за Европа, по този начин и за Съединените щати, където придобиването на Sprint Corp от страна на T-Mobile за 26 милиарда $ сега се проучва от регулаторите. По думите на Сури даването на зелена светлина за тази договорка ще бъде позитивно за развиването на 5G технологията.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР