От известно време Microsoft разработва чип с изкуствен интелект в

...
От известно време Microsoft разработва чип с изкуствен интелект в
Коментари Харесай

ИИ войната: Microsoft може да пусне свой собствен ИИ-чип през следващия месец

От известно време Microsoft създава чип с изкуствен интелект в границите на план с кодово име „ Athena “. Според неотдавнашен отчет се счита, че компанията е подготвена да показа Athena на годишното си събитие „ Ignite “, което ще се организира през идващия месец, на което ИТ разработчици и експерти се събират, с цел да разгласят значими актуализации на своите артикули. Тази година събитието ще се организира в Сиатъл от 14 до 17 ноември.

Това е значимо, защото би означавало, че Microsoft ще може да понижи зависимостта си от графичните процесори, създавани от NVIDIA – некоронованият крал на полупроводниковата промишленост. Athena е планиран да зарежда сървърите на центровете за данни на Microsoft, които се употребяват за образование и работа с огромни езикови модели (LLM).

ИИ-надпреварата се разгорещява

Цената на графичния процесор H100, който сега е най-популярното и мощно предложение за приложения с изкуствен интелект на американския производител на чипове NVIDIA е 40 000 $. Microsoft също употребява чипове на NVIDIA за зареждане на своите огромни езикови модели, които изискват висока изчислителна мощ. Производството на лични графични процесори би икономисало разноски – а и да не забравяме, че съществуването на личен чип би означавало, че компанията може да тласне Azure по-напред.

Microsoft скрито създава този чип от 2019 година насам. Между другото, това е същата година, в която Microsoft влага 1 милиард $ в OpenAI – компанията основател на на ChatGPT. През годините Microsoft е вложила близо 13 милиарда $ в компанията. Може да се каже, че с изключение на да окаже поддръжка на личните си цели в региона на ИИ, чипът на Microsoft може да помогне на OpenAI и в потребностите ѝ от графични процесори.

OpenAI също обмисля създаването на собствен ИИ-чип

OpenAI също е взела драговолно потребността от личен ИИ-чип. Миналата седмица съобщихме, че ръководената от Сам Алтман компания също се интересува от създаването на личен чип.

Това би могло да бъде доста положително решение за компанията, защото съгласно отчет на Ройтерс, в случай че ChatGPT усили поръчките си до 1/10 от мащаба на търсенето в Гугъл, OpenAI ще би трябвало да отдели към 48,1 милиарда $ за закупуване на нужните графични процесори и по-късно към 16 милиарда $ годишно за чипове, с цел да продължи да работи.

В момента ChatGPT работи с помощта 10 000 графични процесора NVIDIA, които са интегрирани в суперкомпютър на Microsoft. Тъй като ChatGPT се трансформира от безвъзмездна в комерсиална услуга, тя ще се нуждае от над 30 000 графични процесора NVIDIA A100.

Недостигът на чипове в международен мащаб увеличи цените им, а NVIDIA от своя страна разгласи, че през идната година ще пусне на пазара нов чип, наименуван GH200, който на процедура ще е същия като H100, само че с тройно по-голям потенциал на паметта.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР