От израелските удари в Газа всеки ден умират средно по

...
От израелските удари в Газа всеки ден умират средно по
Коментари Харесай

Над 25 000. Може ли да се вярва на данните за жертвите в Газа

От израелските удари в Газа всеки ден умират приблизително по 250 души. И това в продължение на повече от 100 дни. Източникът на тези данни обаче са самите управляващи в Газа, които са под контрола на Хамас. Доколко можем да им имаме вяра?

Повече от 25 000 убити, над 62 000 ранени, на първо място дами и деца. Така наподобява равносметката в Газа на 110-ия ден от войната сред Израел и групировката Хамас, която е оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейски Съюз и редица страни. Според тези данни това е един от най-жестоките военни спорове за цивилното население за последните няколко години.

Средно към 250 души умират всеки ден в Газа от началото на военните дейности там - „ мащаб, невиждан за моето време като общоприет секретар “, сподели в неделя ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш .

Данните за жертвите обаче идват от здравното министерство в Газа, което е под контрола на Хамас. Те към момента не са без значение доказани, тъй като границите на Газа са затворени за чиновници на филантропичните организации и за медиите. През последните месеци разнообразни чиновници на Израел и Съединени американски щати са казвали, че се отнасят скептично към достоверността им.

Може ли тогава да имаме вяра на числата за жертвите? Защо Организация на обединените нации, Световната здравна организация и десетки други интернационалните институции се базират на тях? Отговорите са в идващите редове.
Колко са жертвите
До ескалацията на спора сред палестинци и израелци се стигна, откакто на 7 октомври Хамас над Израел от десетилетия насам. Израелските управляващи в началото оповестиха за общо 1400 убити, само че през ноември актуализираха данните на 1200 жертви. Мнозинството от тях са израелски цивилни, само че включват и няколкостотин военни, както и задгранични жители.

Освен това Хамас взе към 240 души като заложници. Част от тях към този момент за палестинци, държани в израелски затвори.

Властите в Газа от своя страна оповестиха във вторник, че при израелската атака в анклава досега са били убити над 25 000 души. Това се равнява на към 1% от цялото население на Газа преди 7 октомври.

В тези над 25 000 души здравното министерство включва както цивилни палестинци, по този начин и членове на паравоенната формация Хамас. Ориентир за това какъв брой от жертвите евентуално са цивилни дава следното: в средата на януари Израел заяви, че е ликвидирала към 9000 членове на Хамас. Тази информация беше импровизирано доказана в неделя, когато изданието " Уолстрийт джърнъл " информация от американски разследващи източници, съгласно която израелската войска е умъртвила сред 20 и 30% от бойците на Хамас при към 30 000 бойци преди октомври 2023 година

Израел не споделя какъв брой съгласно нея са убитите цивилни в Газа.
Как се събират данните за жертвите
Така министерството на опазването на здравето в Газа е единственият формален източник на информация за жертвите в анклава. Израел затвори границите към него и от октомври насам задгранични публицисти и филантропични служащи нямат достъп до него. Световните новинарски организации като Ройтерс и Асошиейтед прес имат дребни екипи, които останаха в Газа, само че те не са задоволително, с цел да могат да потвърдят информацията за всяка една жертва. Журналистите обаче свидетелстват за голям брой трупове на местата на израелски въздушни офанзиви, в моргите, при погребения.

 Хора погребват тела на палестинци, убити при израелски удар, в двора на болничното заведение
Журналистите на и разказват и процеса, по който здравните управляващи в Газа събират статистиката за убитите. През първите 6 седмици от войната лечебните заведения и моргите в анклава изпращат данни до основния статистически център на здравното министерство, който е ситуиран в болничното заведение " Ал-Шифа ". Това се случва по няколко пъти дневно. Там няколко здравни чиновници вкарват данните в екселски документ, в който записват и наличната информация за починалите – име, възраст, номер на персонална карта.

След това тези данни се изпращат към палестинското министерство на опазването на здравето в град Рамала , на Западния бряг. Това е палестинската територия, в която ръководи организацията Фатах. Тя е приета за законна политическа организация за разлика от Хамас.
Достоверни ли са данните
Здравното министерство обаче не оповестява по какъв начин са били убити палестинските жертви - дали става дума за израелски офанзиви или други аргументи, като да вземем за пример отклонили се ракети на Хамас. Вместо това министерството разказва всички жертви като жертви на „ израелската експанзия “, което провокира въпроси за цялостната меродавност на данните.

Съмнения провокира и казусът с гърмежа в болничното заведение " Ал-Ахли " на 17 октомври. Тогава здравните управляващи първо оповестиха за 500 убити, а ден по-късно намалиха жервите до 471. По оценка на американското разузнаване пък са били убити сред 100 и 300 души. Израел и интернационалните организации като Хюмън райт уоч споделиха, че детонацията евентуално е била породена от неизстреляна палестинска ракета, само че управляващите в Газа отхвърлиха.

Впоследствие Израел се базира на случая, с цел да упрекна здравното министерство в анклава, че „ поредно надува данните за цивилните жертви “. Израелски публични лица приканиха всяка информация от министерството, което е под контрола на Хамас, постоянно да се посреща с „ доза песимизъм “.

Такъв песимизъм изрази в края на октомври президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , който сподели, че „ не има вяра на числата, които палестинците употребяват “. Към този миг жертвите бяха над 6500 съгласно информацията на палестинското здравно министерство.

Скептичното изявление на Байдън обаче остана като изключение. Веднага след него като отговор палестинското здравно министерство разгласява обстоен отчет, в който бяха изброени всички палестинци, убити във войната до момента, в това число с техните имена, възраст, пол и номера на персоналните документи. В него бяха посочени 6747 разпознати жертви и още 281 неидентифицирани тела.

Имената, изброени в отчета, след това бяха тествани без значение от екипи на, на организацията, която се занимава с инспекция на броя на жертвите на спорове, и на експерти по публично здраве. И трите екипа стигнаха до заключението, че в документа не се откриват данни, които да пораждат подозрения за преувеличаване на броя на жертвите.

„ Смятаме за неправдоподобно тези модели (на смъртността) да са артикул на изфабрикувани данни “, се споделя в на част от специалистите, оповестено в профилираното здравно издание Lancet .

Още през ноември от американската администрация потвърдиха, че имат вяра на данните и даже считат, че броят на жертвите в Газа надвишава посочения от палестинските управляващи.

„ Смятаме, че е много висок и е допустимо да е по-висок от цитирания “, сподели тогава Барбара Лийф , асистент държавен секретар по въпросите на Близкия изток.

В началото на декември върховен израелски представител, представен от Ройтерс, сподели, че към оня миг данните за жертвите съответстват „ малко или доста “ с тези, с които разполага и израелската войска. През последните седмици както Съединени американски щати, по този начин и Израел не са поставяли данните, оповестени от управляващите в Газа, категорично под въпрос.
Кой работи в министерството в Газа
Организация на обединените нации, прилежащите ѝ организации, Световната здравна организация и доста други интернационалните организации също неведнъж излязоха с изказвания, че имат вяра в достоверността на палестинските данни. Тези организации в детайли ги цитират и в формалните си отчети.

Една от аргументите е, че се счита, че чиновниците на министерството на опазването на здравето в Газа не са под директния надзор на Хамас по този начин, както са да вземем за пример структурите за сигурност в Ивицата.

Фатах , която през днешния ден ръководи в Западния бряг, управляваше и в Газа до 2006 година и се счита, че тя към момента резервира властта си над здравните и просветителни услуги там. Министерството на здравеопазването е комбинация от неотдавна назначени от Хамас и по-стари държавни чиновници, свързани със светската националистическа партия Фатах, споделят чиновници, представени от Асошиейтед прес. (АП) Заплатите на здравните управляващи в Газа не престават да се заплащат от министерството под контрола на Фатах в Западния бряг, отбелязва още АП.

 Израел и разногласието за земите. Кое къде е на картата?  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Опитът от предходните войни
Другата съществена причина данните да се считат за достоверни е досегашният опит. В рамките на няколко войни и многочислени други конфликти сред Израел и Хамас организациите на Организация на обединените нации до момента постоянно са цитирали броя на починалите, посочен от здравното министерство на Газа. Международният комитет на Червения кръст и Палестинският червен полумесец също използваха числата.

След края на конфликтите филантропичната работа на Организация на обединените нации разгласява окончателния брой на починалите въз основа на своите лични проучвания на медицинските досиета и във всички случаи преброяването на Организация на обединените нации значително е било в сходство с това на министерството:
Война през 2008 година: Министерството заяви за 1440 убити палестинци; Организация на обединените нации заяви за 1385.Война през 2014 година: Министерството заяви за 2310 убити палестинци; Организация на обединените нации заяви за 2251.Война през 2021 година: Министерството заяви за 260 убити палестинци; Организация на обединените нации заяви за 256.

На какво се дължат многото жертви
Конфликтът в този момент обаче се отличава с огромния брой жертви. Експерти и правозащитни организации споделят, че това се дължи на потреблението на повече тежки оръжия – така наречен бомби за разтрошаване на бункери, целящи унищожаването на тунелите на Хамас - и удари по жилищни квартали, където съгласно Израел Хамас има скрити бази, ракетни площадки и оръжия във и под жилищни блокове и лечебни заведения.

Въпреки рецензиите Израел споделя, че деликатно насочва офанзивите си и пази оптимално живота на цивилните. През последите месеци обаче се усилват апелите за прекъсване на военните дейности. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е подложен на възходящ напън да обезпечи и освобождението на пленниците в Газа. Миналата седмица Хамас заяви, че двама заложници при израелски въздушни удари в Ивицата, само че Тел Авив отхвърли заложниците да са били убити от израелската войска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР