От Изправи се! Мутри вън! предложиха промени в НПК, които

...
От Изправи се! Мутри вън! предложиха промени в НПК, които
Коментари Харесай

Изправи се! Мутри вън! предложи промени в НПК

От " Изправи се! Мутри вън! " предложиха промени в Наказателно-процесуален кодекс, които да разрешат обвинени да желаят делото им да бъде импортирано в съда, в случай че са минали повече от две години от повдигането на обвинявания. От ГЕРБ реагираха остро и позволиха лобистки ползи зад предлагането, съобщи Българска национална телевизия.

От " Изправи се! Мутри вън! " оферират, когато по едно следствие на тежко закононарушение изминат повече от две години от повдигането на обвиняване и не е импортиран обвинителен акт, обвиненият да може да изиска делото да бъде прегледано от съда.

Когато следствието не е за тежко закононарушение, срокът да е една година, след повдигането на обвиняване. Според Николай Хаджигенов, който е един от вносителите на смяната, по този начин се взема решение казусът с по този начин наречения " безконечен обвинен ".

" Буквално възвръщаме съществуващата преди ГЕРБ глава 26 в Наказателен кодекс, безусловно същите текстове. Готвим и едно допълнение, което уповавам се до края на седмицата да е готово, да съобразим и решенията Европейски съд по правата на човека от 2018 година, което касае финансовите ползи на Европейски Съюз и нищо друго ", съобщи Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на " Изправи се! Мутри вън! ".

Възможността обвинен да изиска делото му да се прегледа от съда, в случай че две години след повдигането на обвиняване не е импортиран обвинителен акт, отпадна през 2010 година. Тогава измененията бяха подкрепени от прокуратурата, тъй като поради бавните следствия не успяваха да приключат делата си преди приключването на този период. Днес от ГЕРБ разясниха, че бързането с тези промени евентуално е поради поети задължения.

" Така импортирани тези промени можем да стигнем до такава степен, че 300 каузи, при които са извървени доста комплицирани процедури да стартират изначало. И не мога да кажа, че тези хора, които сякаш се показаха за смяна и за самостоятелност на правосъдната власт, не целят тъкмо противоположното ", разяснява Дани Каназирева, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Николай Хаджигенов и сътрудниците му стимулират предлагането си с нуждата от следствие в рационален период и бързо правораздаване. Посочват още, че бавното правораздаване е станало причина България неведнъж да бъде наказана в Европейския съд по правата на индивида и да заплаща обилни компенсации. Според Хаджигенов в предлагането им периодите са рационални.

" В практиката, в това число в моята процедура това е най-благоприятен период. За две години, в случай че не можеш да разследваш тежко закононарушение, няма да го разследваш в никакъв случай. Тук ще си разреша да дам един образец. След основаването на спецпрокуратурата и спецсъда, те съумяват в границите на три месеца да съберат стотици томове, в действителност безусловно ненужни доказателства, само че ги събират. И внасят в границите на няколко месеца обвинителен акт от хиляди страници, т.е. допустимо е. Колко е свястно е друга тематика ", добави Николай Хаджигенов.

" Дали се преследва да има самостоятелна правосъдна система и отбрана на публичния интерес или бързо преустановяване на избрани каузи или връщането им в начален етап и забавянето на правосъдния развой по знакови каузи в България ", сподели още Дани Каназирева.

Дали препоръчаните промени ще получат поддръжка от другите партии ще се разбере при разглеждането им в правната комисия, добавя Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР