От Изпълнителното бюро на БСП изпратиха позиция до медиите, в

...
От Изпълнителното бюро на БСП изпратиха позиция до медиите, в
Коментари Харесай

ИП на БСП: Категорично сме против разходи за самолети Грипен

От Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия изпратиха позиция до медиите , в която изрично се афишират срещу разноски за самолети " Грипен ".

Изявлението идва във връзка изявлението през вчерашния ден на президента Радев от Прага, че България води договаряния с Швеция и още няколко страни за придобиване на изтребители втора употреба. 

" Не е работа на длъжностен кабинет да договаря и ангажира дълготрайно България с такива контракти. Вече има определен парламент и единствено той може да се произнася ", показват от ИП на Българска социалистическа партия.

" Българска социалистическа партия сме срещу още разноски за самолети. Страната се намира в тежка обществено икономическа рецесия, висока инфлация, беднотия и възходящи неравенства. За нас е най-важно да се поддържат фамилиите, да се усилят приходите, да се стабилизира стопанската система. В Народното събрание ще гласуваме " срещу ", допълват още те.

Вчера президентът Румен Радев сподели, че са изпратени писма, извършени са срещи и има начални информации за платформи от Съединени американски щати, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел, като се търси най-хубавото решение. 

" Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и опциите на съответните страни за доставка ", уточни той.

От думите му стана ясно, че България търси да купи изтребители втора употреба не от компании, а от министерствата на съответните страни.

Като причина за изключителната мярка, Румен Радев уточни, че без поддръжка на съветските Миг-ове, България е изложена на риск да не може да охранява въздушното си пространство до 2030 година.

" Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има потребност от междинна платформа изтребители, с цел да не се прекъсват дежурствата по Air policing и защита на въздушното пространство. България не може да си разреши да се откаже от защита на личното си небе, това ще е най-малко до 2030 година, не за година или две. И това ще е в случай че идващия парламент благоволи да каже " да " за идващите 8 самолета. До тогава ние търсим междинно решение ", добави президентът. 

Министерството на защитата също излезе с позиция:

Информираме Ви, че за обезпечаване на опцията Военновъздушните сили на Република България да извършват дилемите си по защита на въздушното пространство, както неведнъж е съобщавано в последните два месеца, Министерство на защитата е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са извършени в средата на  септември и се чака приемане на предложения. Министерство на защитата чака отговор на отправената покана и от Държавата Израел и Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР